Съботната среща между президента на Русия Владимир Путин и германския

...
Съботната среща между президента на Русия Владимир Путин и германския
Коментари Харесай

Германски политолог: Срещата Путин-Меркел край Берлин не бе козметична

Съботната среща сред президента на Русия Владимир Путин и немския канцле Ангела Меркел в замъка Мезеберг край Берлин би трябвало да се преглежда като знакова. Западните медии очевидно преждевременно сметнаха договарянията за безрезултатни, написа съветското издание "Взгляд ".

Двамата водачи още веднъж потвърдиха общия си метод към "Северен поток-2 ", като се оповестиха против неговата политизация, разискаха и механизми за отбрана на плана против възможни наказания в Съединени американски щати. "Абсолютно в унисон се изрекоха по иранския въпрос " - акцентираха, че нуклеарната договорка с Иран би трябвало да се извършва макар едностранното отдръпване на Съединени американски щати от нея. И без значение от другите подходи към обстановката в Украйна "дори тук Путин и Меркел не демонстрираха несъгласия и не размениха упреци ". Освен това "и Меркел, и Путин показаха угриженост за обстановката в Сирия и бежанския поток от тази страна ", изрежда електронният вестник.

"Това не бе рутинна, козметична среща - Меркел и Путин стигнаха ново ниво на разговор и поставиха основа за възобновяване на стратегическото съдействие сред Берлин и Москва ", написа в "Известия " немският политолог Александър Рар. Той вижда в договарянията очевиден опит, в случай че щете, за потегляне към пробив в руско-германските връзки. "Европа не застава на страната на Русия против Америка, само че наред с други европейски водачи Меркел схваща, че Съединени американски щати няма скоро да си върнат предходната непоклатимост. Отговорен и прагматичен политик, немският канцлер осъзнава, че е време да огледа на света, без да се озърта към Вашингтон. Защото и Европейският съюз, и Германия имат лични ползи, и прекомерно значимо е да вземем за пример да построи естествени, градивни връзки с Москва. Независимо от различията, Русия и Германия имат потребност от общ език, а не от студена война. И таман срещата в Мезеберг ни отдалечи от нея ", обобщи аналитикът. Той чака първите триумфи от бъдещото взаимноизгодно съдействие " да засягат уреждането в Сирия. След като завърши военната си интервенция против терористите, Москва може да стане стабилизатор на сирийската стопанска система и поръчител за възобновяване на тази страна. Това много съществено ще вдигне тежестта на Русия като международна мощ, способна да внесе непоклатимост във взривоопасния район.

"За Меркел пък да сътрудничи с Русия в Сирия ще значи избавление за нейното канцлерство. Защото тогава бежанците, озовали се в Германия, ще получат съответни изгледи да се върнат в родината - в личните си жилища и възобновените градове с нова инфраструктура. Ако всичко това се сбъдне, ще забележим голям триумф - напъните да се възвърне редът там, където всичко е било разрушено, съумяват прекомерно рядко. Погледнете Афганистан и Ирак, където няма необикновен резултат. А в този момент Русия и Германия имат действителен късмет да свършат работа ", прибавя немският специалист.

"Говорейки пред публицисти за Сирия, Меркел не сподели нито дума за възможни планове Германия да взе участие в филантропичното подкрепяне на тази страна, по тази причина пък сподели, че естествено би трябвало преди всичко да избегнем филантропична злополука към и вътре в Сирия ", отбелязва "Комерсант ". Същевременно съгласно Меркел Германия залага в този момент най-много на напъните по въпроса за възможни избори ". Тук несъмнено прозираше противоречие с това, че президент на Сирия към момента е Башар Асад. Русия прочее също не възразява срещу избори, в противен случай - очевидно е уверена, че Асад ще ги завоюва, и то с разгромна победа ", разяснява всекидневникът.

Вестниците напомнят изявление на Меркел в Мезеберг, че би трябвало преди всичко да се избегне филантропична злополука в Сирия. Канцлерът обаче не сподели нито дума за желание Германия да взе участие в филантропичното подкрепяне на тази страна, разяснява "Комерсант ".

Според "Независимая газета " обаче експертната общественост вижда в думите на Меркел подготвеност Германия да се включи в на практика стъпки за споразумяване на обстановката в района. "Мирните договаряния за споразумяване в Сирия на женевската платформа на Организация на обединените нации съвсем буксуват, до момента в който в границите на процеса от Астана, чийто основател бе Москва, те към момента някак се развиват. С поддръжка от сътрудниците на Русия е проведено връщане на бежанци в Сирия, реализират се акции за филантропична поддръжка на популацията, вършат се опити за политическо споразумяване. В тези процеси наподобява считат да се включат Германия и Франция. Но не и Съединени американски щати ", твърди "Независимая газета ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР