Съботата в Габрово мина под знака на протеста. Стотици се

...
Съботата в Габрово мина под знака на протеста. Стотици се
Коментари Харесай

Спокойна е обстановката в Габрово

Съботата в Габрово мина под знака на митинга. Стотици се събраха в центъра на града и желаеха сигурност от институциите. Организираното неодобрение мина под засилено полицейско наличие.

„ Вчерашният митинг, въпреки и нерегламентиран, мина напълно в естествена и мирна конюнктура. Към 18 часа стартира прииждането на жителите, болшинството от тях бяха от Габрово. Незначителна част от хората бяха от други градове, имаше малко хора от Враца. Те поддържат настояванията на жителите в град Габрово. След 18 часа почти се бяха събрали към 2 000 жители ”, разяснява началникът на жандармерията Красимир Добрев пред NOVA.

Протестът е почнал с речи, само че изявени водачи не е имало. Към 20 часа митингът е прераснал в спокойно шествие и се е насочил към ул. „ Батак ”, където има ромска къща. По време на придвижването на шествието не е имало увреждане на имущество.

Криминално проявени лица с боксове, палки и ножове са арестувани преди митинга на 13 април

„ Имаме 10 арестувани лица. Те са арестувани при инспекции преди митинга. След като са били тествани е открито, че част от тях са нямали документи за идентичност, други са носили общо 4 ножа, 4 бокса и 2 железни палки. Лицата са арестувани и отведени в РПУ, формирани са им актова и са освободени. Обясненията им са, че са ги носили като персонални защитни средства ”, уточни още Добрев.

За втора поредна вечер жандармерията смъкна своите маски и щитове. „ Бяхме построили кордон пред къщата на ромското население за шествието да не стигне до мястото. Част от протестиращите, които бяха в шествието, започнаха да скандират и да желаят да пробият полицейските кордони, като най-вероятно търсиха провокация от страна на множеството. Благодарение на доста от жителите на Габрово те бяха възпрени. Ние бяхме поставили и служители на реда антиконфликт без каски. За да покажем приемливост към обществото разпоредихме събаряне на каски и щитове ”, съобщи още Красимир Добрев.

Задържани са седем лица с боксове и железни палки при опит да се включат в митинга

Той отхвърли информацията на входовете на Габрово да е бил отхвърлят достъп до града на хора от други обитаеми места.

„ Не можем да кажем дали се чака митинг довечера. Ние сме взели всички нужни ограничения. Дори да се организира подобен митинг, ние сме на място. И полиция, и жандармерия ще оставаме тук до момента в който ситуацията се възстановява ”, уточни Добрев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР