Събориха рушаща се къща, призната за паметник на културата в

...
Събориха рушаща се къща, призната за паметник на културата в
Коментари Харесай

Събориха възрожденска къща в Пловдив заради хотел

Събориха рушаща се къща, приета за монумент на културата в Стария Пловдив, с цел да построят хотел , съобщи Българска национална телевизия.

Предвижда се новата постройка да има същата фасада и размер като възрожденската къща.

Става въпрос за постройката на улица " Стоян Чомаков " в Стария Пловдив. Години наред паметникът се е рушал, тъй като многочислените съсобственици по този начин и не са го укрепили.

След като парцелът е бил закупен от вложители обаче, на терена ще бъде повдигнат дребен хотел. Той ще е копие на възрожденската къща , защото това е обвързване по закон.

Две комисии на Института за паметниците на културата са се произнесли за окончателното срутване на изоставената къща. Проектът за бъдещия хотел е координиран с НИКН, а общината към този момент е одобрила строителните бумаги.

При археологическите изследвания на терена преди събарянето на къщата са били открити остатъци от живот от второто хилядолетие преди Христа.

Става въпрос за едни дървени структури на здания, може би даже и огради с вкопани изби, най-вероятно става въпрос за структури от 1900 години преди Христа, след което теренът е бил изравнен от римляните, изясни археологът София Христева и добави, че по-късно на мястото е била построена огромна представителна постройка от 2-3 век с цветни стенни мазилки.

На по-късен стадий там се е издигала и огромна късно антична постройка от 4 век , която по оценка на археолозите е доста добре съхранена тук-там.

Предвижда се античните зидове да бъдат отчасти непокътнати и експонирани под стъклена повърхност в границите на новия обект. При разкопките са открити стъклени съдове, оловна дрънкулка на Атина Палада, амфора с щемпел, документиращ импорт от Тасос, и монети на тракийския цар Севт Трети. В момента тече реставрацията на артефактите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР