Съборената през април сграда - паметник на културата, на столичния

...
Съборената през април сграда - паметник на културата, на столичния
Коментари Харесай

Министърът на културата обеща, че съборената "Двойна къща" ще бъде възстановена

Съборената през април постройка - монумент на културата, на столичния бул. " Васил Левски ", известна като " Двойната къща ", ще бъде бъде построена още веднъж в автентичен тип. Къщата на проектант Георги Фингов на ул. " Шипка " също ще бъде реновирана в автентичен тип.

Това се разбра от изявленията на министъра на културата Боил Банов и основния проектант на София Здравко Здравков, които дружно със зам.-кмета на града Тодор Чобанов показаха какви взаимни дейности ще подхващат за опазването на културното завещание.

Министерството и Столичната община ще предизвикват законодателни промени, които да освободят от налог здания притежателите на всички монументи на културата без значение от тяхното предопределение. По думите на Чобанов по този начин налози няма да се дължат и за здания, които се употребяват за офиси, музеи или различен тип публично обслужване, а освен такива за живеене, както в настоящото законодателство. За задачата обаче притежателите ще би трябвало да годишно да потвърждават, че се грижат за постройките, като занапред ще се дефинира редът, по който ще става това.

В края на април 100-годишната " Двойна къща " беше съборена, откакто със заповед на някогашния министър на културата бе свален статутът й на недвижима просвета полезност. Тя обаче попадаше в предпазената зона на Централната градска част, като всяко капиталово желание от притежателя - Киро Киров, би трябвало да бъде утвърдено от Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно завещание.

 Финговата къща на ул.
© Николай Дойчинов

Финговата къща на ул. " Шипка "

Киро Киров имаше желание на мястото на къщата да построи под земята паркинг на два етажа. Дни след събарянето на къщата Банов съобщи, че ще изиска тя да бъде възобновена.

Министърът посочи, че е провел срещи със притежателя, който е " осъзнал основната функционалност на тази постройка " и е поел ангажимент да я възвърне в изцяло положение с нужните материали по утвърден преди няколко години план ", сподели Боил Банов.

Къщата на арх. Фингов, която е монумент на културата от национално значение, също ще бъде възобновена в автентичен тип. Главният проектант на София сподели, че общината е налагала санкции на притежателите, че не поддържат постройката, които те са обжалвали. При договаряния с тях обаче те са се съгласили да я възстановят по утвърден план.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изчезващото завещание (161)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР