Съборът Девет песни от извора събра на 5 септември 2021

...
Съборът Девет песни от извора събра на 5 септември 2021
Коментари Харесай

Съборът "Девет песни от извора" събра в Деветаки приятели на фолклора

Съборът " Девет песни от извора " събра на 5 септември 2021 година другари и фенове на
фолклора в ловешкото село Деветаки. Събитието се организира за тринадесети път. Гост на празника бе кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, която се обърна към множеството с думите:
„ Хубаво ми е тука в Деветаки, както и във всяко едно от китните наши села. Казвам добре пристигнали на нашите другари, пристигнали от Севлиево, Троян и Плевен. Празникът събира хора, пристигнали от близо и надалеч, с цел да се забележим по какъв начин изглеждаме в облеклата на нашите прародители и да се наслушаме на хубава музика. Днес вземат участие 20 състава и над 250 реализатори.

Поздравления за новия кметски наместник на Деветаки, за публичния съвет и доброволците. Те правят доста работа. Ние в този момент работим по един по-различен план - „ По-близката Европа ". Село Деветаки създаде два плана, които в последна сметка ще бъдат осъществени благодарение на общината. Очаквайте скоро и машините за асфалтиране, за пътната инфраструктура са отделени 20 000 лв..
Пожелавам ви да носите все по този начин позитивното в сърцата, дано процъфтяват нашите села ".
Всяка година хазаин на празника е друго село от огромното Деветашкото плато, което обгръща елементи от общините Ловеч, Летница и Севлиево. Съборът обогатява културния и обществен живот в селата, възвръща връзките сред тях. Освен това притегля посетители и туристи.

Програмата включваше осъществявания на национални и остарели градски песни. Самодейците имаха по 10 минути за изява. Съборът няма конкурсен темперамент. Освен това гостите можеха да дегустират домашни ястия, приготвени по остарели локални предписания. За децата бе проведена арт работилница с изобразяване върху естествени материали. Ръководител бе художникът Мирослава Ганчева, основател на марката Divine Handmade Art.
Организатори на обичайния събор са съдружие " Деветашко плато " с ръководител Ива Таралежкова, локалното читалище и кметството.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР