Събитията от последно време предизвикват много безпокойство у хората по

...
Събитията от последно време предизвикват много безпокойство у хората по
Коментари Харесай

Как да разтоварим ума и да се успокоим в трудни моменти

Събитията от последно време провокират доста безпокойствие у хората по целия свят. Осъзнавайки, че не можем да влияем на световните процеси, ние започваме да се фокусираме върху личните си усеща и постоянно се потапяме в възприятие на беззащитност. Ето за какво е изключително значимо да се научите по какъв начин да разтоварите мозъка и да се успокоите. Будистите оферират елементарни практики и стъпки, които могат да донесат духовно облекчение. Будистките учители настояват, че техните учения могат да оказват помощ за превъзмогване на несигурността, страха и тревогата, изключително по време на рецесия.

Признайте страха

Будистките учения споделят, че страданието, заболяването и гибелта са неща, които би трябвало да се чакат, схващат и признават. Природата на действителността е посочена в къса мантра: „ Аз съм зависим на стареене... зависим на болест... зависим на гибел “. Напомня на хората, че страхът и безпокойството, непредсказуемостта и неналичието на надзор са естествени за елементарния живот. От будистка позиция концепцията, че нещата би трябвало да са разнообразни, прибавя излишно страдалчество. Въпреки това будистките учители поучават да се работи със страха и той да се преработи в възприятие за приемане. Както изяснява будисткият духовник на Теравада Аджан Брам, когато „ ние се борим със света, претърпяваме това, което се назовава страдалчество “, само че „ колкото повече одобряваме света, толкоз повече можем да му се любуваме “.

Проявявайте съчувствие

Будистките учители имат вяра, че четири положения на мозъка могат да заменят тревогата и страха: добрина, съчувствие, наслада и успокоение. Казват, че когато страстите, свързани със боязън или безпокойствие, станат прекомерно мощни, би трябвало да се напомнят образци за съчувствие, добрина и съпричастност. Моделът на мисли за боязън и обезсърчение може да бъде спрян, като се върнете към възприятието за грижа за другите. Състраданието е значимо, даже когато поддържаме отдалеченост – грижете се за връзките си с другите през този сложен миг. Това може да стане посредством диалози, както и посредством самостоятелни практики като медитация, усмиряване на страстите и отправяне на благопожелания.

Практикувайте медитация

Осъзнаването и медитацията играят основна роля в будистките учения. Практикуването на осъзнаване има за цел да ограничи импулсивното държание. Например, можем да обучим мозъка си да следи появяването и изгубването на такива физически прояви като сърбеж без никаква физическа интервенция, игнорирайки естественото предпочитание на тялото да се почешем. Тибетският будистки духовник Йонге Мингюр Ринпоче поучава да наблюдавате чувствата за безпокойствие в тялото и да ги възприемате като облаци, които идват и си отиват.
Източник: elle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР