Събитията от последните две седмици разбиха на пух и прах

...
Събитията от последните две седмици разбиха на пух и прах
Коментари Харесай

Пеканов за еврозоната: Всяко забавяне носи щети, много назад сме с критериите

Събитията от последните две седмици разрушиха на пух и прахуляк тезата на скептиците, че някой принудително желае да ни вкара в еврозоната. Точно противоположното - с цел да влезем, би трябвало да осъществим ясни критерии. Това разяснява пред Нова тв вицепремиерът Атанас Пеканов.

„ България не извършва критерия за инфлацията, и то, за жалост, с доста. В други страни разликата е била 0,2-0,3, когато е направено изключение. В България е към 4% над това, което би трябвало да бъде. Можеше да се търси компромис, страната ни обаче не си е свършила работата по правната съгласуемост ”, посочи той. Пеканов насочи зов към новия парламент работата да бъде свършена, с цел да бъде задвижен процесът за влизането ни в еврозоната. „ Всяко закъснение носи вреди и пропуснати изгоди ”, безапелационен е вицепремиерът.

Той изясни, че сега България няма самостоятелна парична политика, като решенията се взимат във Франкфурт. „ Това ще бъде един от позитивите при влизането в еврозоната. Имаме единствения инструмент на макрополитиката - фискалната политика. И там се опитвахме да ограничим разноските, с цел да не помпат инфлацията в допълнение ”, сподели още Пеканов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР