Събитията от последните дни може да мобилизират изключително много електорат,

...
Събитията от последните дни може да мобилизират изключително много електорат,
Коментари Харесай

Георги Киряков: Последните събития ще мобилизират електората за радикална промяна

Събитията от последните дни може да активизират извънредно доста електорат, който желае радикална смяна в страната. Има индикации, че е допустима опозиция против протичащото се в България в посока препотвърждаване, ясно заемане на позиция в тази обстановка и обвързване със западния метод на правене на политика. Това сподели политологът Георги Киряков в предаването " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “. 

По думите му болшинството от българите са прагматични и схващат, че залитането на президента и други структури в България към един недемократичен метода на политическо държание не е от особена полза. " Това ще се трансформира в конвенционален инстикт за тях да отидат и да поддържат силите, които се опълчват на превръщане на България в посока, която тя не желае да следва “, счита политологът.   

Трудно може да се планува кой ще загуби и кой ще завоюва от протичащото се, означи Георги Киряков. " Много мъчно може да се прави разбор какво следва и какво може да се чака от политическите играчи, защото обстановката е прекомерно неразбираема и динамична “, добави той.  

За " Демократична България “ няма и не би трябвало да има алтернатива, с изключение на образуване на постоянен кабинет сред първите две политически сили. " Всичко останало ще бъде предварителни избори и нищо друго. Трябва да се вземат бързи решения и да се подхващат решителни дейности, с цел да се случи сходно държавно управление. Очаквам ясно и изрично решение от ГЕРБ – това е ключът “, съобщи политологът. 

Кой ще бъде първият министър председател в ротационния принцип, контрактуван сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, съгласно него няма значение.  

Политологът не изключи вероятността да се стигне и до връчване на трети мандат, само че опциите за образуване на постоянен кабинет съгласно него са доста по-малки. " Много по-големи са те сред първата и втората политическа мощ, доста по-устойчив ще бъде. Другото ще бъде непрекъснато изнудване, извиване на ръце и систематизиране на запас зад тила на хората “, добави Георги Киряков. 

Според него Радостин Василев няма капацитет да повлече последователи след себе си. Той даде за образец други отцепници, формирали свои партии и непостигнали никакъв резултат на последните парламентарни избори – Иван Христанов от " Продължаваме промяната “ и Ива Митева от " ИТН “. " Това е следващ опит да се калкулира или осребри някаква краткотрайна популярност и опит да се превъплъти в някакъв огромен политически развой. Няма по какъв начин да се случи, няма интерес от случването на подобен вид нов политически план. В момента българските гласоподаватели ще заложат всичко на съществуващите партии “, счита Киряков. 

Той разяснява и думите на водачите на " Продължаваме промяната “ Асен Василев и Кирил Петков за политически назначения в службите и съгласуването им с посолства, като уточни, че това е дългогодишна процедура и изрази неразбиране от острите реакции на останалите политически сили. " Единствената разлика е, че техните визити на посолствата и консултиране на назначенията са останали загадка. България не е от страните, които могат да си разрешат независимо да оперират на един доста комплициран политически терен, обвързван със сигурността не просто на страната, не просто на района, а и на Европа и на света “, съобщи Киряков. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР