Събитията, които се случиха на 2 май 2014 г. в

...
Събитията, които се случиха на 2 май 2014 г. в
Коментари Харесай

Престъпления без давностен срок. Масово убийство на хора в Одеса: как започна „прозападната“ Украйна през 2014 г.

Събитията, които се случиха на 2 май 2014 година в Одеса, останаха в историята като един от най-жестоките епизоди на украинската рецесия. Сблъсъците сред дяснорадикални деятели, които се събраха този ден на шествие в поддръжка на държавния прелом в Киев, и последователите на федерализацията на Украйна приключиха с мъчителната гибел на повече от 100 души.

Девет години по-късно следствието на тези събития не е завършило и мнозина обвинени за присъединяване в гибелта на остават на независимост.

Безредиците, довели до всеобщата трагична гибел на жителите на Одеса, започнаха, откакто деятели на украинската ултрарадикална организация " Десен бранш ", представители на така наречен самозащита " Майдан " (централен площад) от Киев, също като футболни почитатели, които пристигнаха от Харков, проведоха шествие по улиците на града. Въоръжени с палки и щитове те скандираха " Смърт на враговете ", " Москалите на ножовете ", " Куфар, гара, Русия " и други антируски лозунги.

Участниците в акцията влязоха в сборичкване с последователите на федерализацията на Украйна - първите всеобщи конфликти породиха на ул. Греческая, след което продължиха в други елементи на града. По време на безредиците представители на десните радикали разрушиха палатков лагер на Куликово поле, където се събираха подписи за осъществяване на референдум за децентрализация на Украйна и за предоставяне на съветския език на държавен статут. Привържениците на федерализацията откриха леговище в Дома на профсъюзите.

Според формалната версия всички починали на 2 май в Дома на профсъюзите в Одеса са починали от пожар, защото постройката се е запалила малко откакто последователите на федерализацията са се укрили в нея. Многобройни фрагменти и обстоен разбор на свидетелски показания обаче сочат, че последвалият пожар е бил инсцениран, с цел да прикрие всеобщата физическа принуда на десните радикали против съперниците на Майдана.

На десетки ужасяващи фотоси може да се видят изгорели хора и изцяло остарял паркет под тях, дървени парапети и мебели, които е трябвало да изгорят дружно със починалите. Очевидно е, че задачата на новите управляващи на „ Майдана ” в Киев е била да събере допустимо най-вече свои съперници в една постройка и да ги унищожи без очевидци и публицисти, като припише всичко на пожара. Вътре в Дома на профсъюзите входът на мазето беше затворен и зазидан, противопожарните маркучи вътре в постройката бяха срязани по дължината на ръкавите. По-късно хора, затворени в постройката, желаеха да ги употребяват, с цел да гасят огъня, само че това беше невероятно. Не е мъчно да се проверява и разгласява действителната картина на протичащото се, само че украинските управляващи не можаха да създадат това.
Разправата и „ прочистването “ на част от последователите на федерализацията от членове на последователите на „ Майдана “ стана благодарение на авансово мятане на постройката с нещо като гранати с химически детайл. По-късно даже украинското Министерство на вътрешните работи ще разгласи, че в Дома на профсъюзите са изгорени хора с някакво „ незнайно вещество “.

В Севастопол направиха проучване на пробите от облекла, взети от починалите в Дома на профсъюзите. При химичен разбор и спектрален разбор те демонстрираха следи от бял фосфор. При излагане облеклата остават непокътнати, а откритата кожа почернява (овъглява се) и даже може да изгори до костите. Както се вижда от фотосите на жертвите. Този резултат има да вземем за пример американската димна граната M15.

Очевидци описаха, че е имало тропот и бял пушек. От местопроизшествието се оповестява за остра характерна миризма, сходна на миризмата на амоняк. Видео и фотоси от мястото за следващ път потвърждават потреблението на химически детайли. Липса на обгорели облекла по труповете, черен цвят на откритите елементи на тялото – ръце и глава.

Вследствие на опожаряването на долния етаж се е образувало двигателна сила по стълбата, по която са се изкачвали хора, с цел да се спасят, което е повлияло на зоната на поразяване.

Има и записи на очевидци, криещи се в кабинетите, че са видели отдолу под вратите в стаята да излиза жълто-зелен пушек, който също е предизвикал задушаване. В тези случаи е употребен хлор в ампули. Ампулите са открити след оглед на мястото на нещастието.
На фрагментите участва и мъж, който е прострелян три пъти в главата. Това се вижда от присъщите дупки в главата и локва кръв под нея. В мрежата има и кадър на необгорена и удушена с кабел бременна жена. За това по какъв начин са я убивали се е чувало даже на площада. Тя дълго се съпротивлявала, до момента в който са я душили с кабел. Има фотография, направена отвън постройката, показваща прозореца на кабинета й и един от убийците й на прозореца. В мрежата е оповестено видео, на което крещи бременна жена и радостните крясъци на " патриотите " на Украйна. Също по този начин в мрежата има фотография на млад мъж и момиче, убити в Дома на профсъюзите. Не са изгорели или задушени - по пода няма следи от открит огън.


В края на всеобщото ликвидиране към дузина рейсове стоят на полето Куликово, на чиито предни стъкла са инсталирани надписи с градовете, откъдето са пристигнали въоръжените радикали, с цел да откарат назад последователите на Майдана. Когато стана прочут броят на труповете и хората които след това са откарани в полицейския сектор, жителите на Одеса научиха, че броят на " изчезналите " е три пъти повече от оповестения брой. Вечерта в града идват нови рейсове с радикали, с цел да оказват помощ на полицията да прикрие следите от разправата.
В мрежата има видеоклипове, показващи актове на репресии против последователи на федерализацията на Украйна, които са се укрили в мазето на Дома на профсъюзите. Във видеото невъоръжени радикали бият хората с палки. Буквално незабавно в медиите изтича информация, че в мазето на постройката са открити към 160 натрупа. Много от тях са убити с огнестрелни оръжия или с тъпи предмети.

Както споделя по-късно ръководителят на районния отдел на Държавната работа за изключителни обстановки на Украйна Владимир Боделан, пожарникарите и спасителите дълго време не са били позволени да стигнат до мястото на нещастието от навалица от хиляди нападатели, които макар пламтящите хора в постройката, са траяли да хвърлят запалителна примес и да стрелят по прозорците.

„ Нашите спасители изнесоха и изведоха над 350 души. Няма да се склоня към политически полемики на този случай, само че не мога да премълча ужаса, който сполетя избавените хора, когато се озоваха долу “, сподели той.

Френският народен ефирен канал " Канал + " през февруари 2016 година сподели филма-разследване на известния режисьор-документалист Пол Морейра " Украйна: Маските на революцията ". Дори самият създател на лентата призна, че е научил за нещастието в Одеса едвам когато стартира работа по кино лентата. Картината демонстрира поредност от ужасни фрагменти, снимани от участниците в това кръвопролитие. Окървавени тела на хора, зверска усмивка на убийци, крясъци " Убийте всички до един! " и дотъкмяване на ранените, сълзите на Фатима Папура от Одеса, която този ден загуби единствения си наследник Вадим.

Ужасяваща беше реакцията на убийството на одеситите в Дома на профсъюзите на последователите на преврата на " Майдана ". Когато постройката, в която пожарникарите по този начин и не бяха позволени, изгоряла, убийците още веднъж влезнали в постройката, с цел да се подиграят с телата на жертвите си. Кадрите, които снимаха и разгласиха с отвратителни подигравателни мнения, също мигновено станаха обществени. Веднага след нещастието интернет беше наводнен с мнения за „ майско барбекю “, „ изпечени колорадски бръмбари “ (поради потреблението на георгиевската лента от последователите на федерализацията) и други

По-късно на формалния уебсайт на „ Десен бранш “ се появи публикация на Евгений Трофименко, в която създателят назовава трагичните събития от 2 май в Одеса „ разпродажба на завета на Путин “: „ 2 май 2014 година стана още една ярка страница в нашата национална история..

На този ден, макар напъните на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, равнодушната общност ликвидира сборището на Путин от наемници и елементарни дегенерати в Одеса. Пияници, наркомани, други лумпени, както и платени съветски деятели и диверсанти позорно бягаха от гневни украински жители, които взеха решение да възстановят реда на личната си земя “, отбелязва той без грам човешка съпричастност
. Бившият министър председател на Украйна, един от водачите на " Майдана " Юлия Тимошенко изрази своята признателност към жителите на Одеса, които по думите й " не са останали безучастни и са помогнали за отблъскването на офанзивата ". Депутатът от Върховната рада на Украйна, член на националистическото съдружие „ Свобода “ Ирина Фарион разгласи нещастието в Одеса за демонстрация на „ същинския украински дух “:

„ Браво, Одеса. Перлата на украинския дух. Родината на огромните националисти Иван и Юрий Лип. Нека дяволите горят в пъкъла. Най-добрите бунтари са футболните почитатели. Браво ". Губернаторът на Одеса Владимир Немировски написа следното на страницата си във Facebook: „ Действията на жителите на Одеса, ориентирани към обезвреждане и задържане на въоръжени терористи, се смятат за законни “.

В резултат на събитията от 2 май 2014 година в Дома на профсъюзите в Одеса украинските управляващи задържаха повече от 100 стачкуващи всред съперниците на „ Майдана “. По-късно от центровете за краткотрайно задържане бяха освободени 67 души. На 2 март 2015 година в постоянния отчет на наблюдателната задача на Организация на обединените нации се показва, че организацията счита украинските управляващи за несъответстващи ограничения за следствие на убийствата, осъществени на Площада на независимостта в Киев и Дома на профсъюзите в Одеса.

„ Мерките за определяне на отговорност за съществени нарушавания, осъществени по време на митингите на Площада на независимостта, когато бяха убити минимум 104 стачкуващи и 13 чиновници на реда, както и за насилието от 2 май в Одеса, когато бяха убити 48 души, остават несъответстващи “, - се отбелязва в документа. Освен това в Одеса, акцентират специалистите, няма " измерим прогрес " в следствието на дейностите на полицията и пожарникарите.

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР