Събития в атомната централа Фукушима Даичи след земетресението, цунамито и ядрената катастрофа през 2011 г.

...
Японските власти планират да започнат да изпускат пречистени, но все
Коментари Харесай

Японските власти планират да започнат да изпускат пречистени, но все още леко радиоактивни отпадъчни води от авариралата ядрена централа Фукушима Даичи завод в Тихия океан още в четвъртък, 12 години след масивно земетресение и цунами, причинили...

От МАРИ ЯМАГУЧИ Associated Press 22 август 2023 г., 11:02 ч. Земетресението и цунамито причиниха стопяването на три от нейните реактори и продължаващото изтичане на охлаждаща вода. Ето хронология на събитията:

— 11 март 2011 г.: Земетресение с магнитуд 9,0 удари край бреговете на североизточна Япония, предизвиквайки огромно цунами, което се разби във Фукушима ядрена централа, извеждайки от строя системи за захранване и охлаждане и предизвиквайки стопяване в три реактора.

— 12 март 2011 г.: Възниква водородна експлозия в реактор №1 на централата, изпращане на радиация във въздуха. На жителите в радиус от 20 километра (12 мили) е наредено да се евакуират. Подобни експлозии се случват в другите два повредени реактора през следващите дни.

— 4 април 2011 г.: Операторът на централата изпуска повече от 10 000 тона вода с ниско ниво на радиоактивност в морето, за да изпразни съоръжението за съхранение, за да може да се използва за съдържат повече силно замърсена вода, засягайки рибата и разгневявайки местните риболовни групи.

— 12 април 2011 г.: Япония повишава аварията до категория 7, най-високото ниво на Международната Скала за ядрени и радиологични събития, от по-ранна 5, базирана на радиация, изпусната в атмосферата.

— 16 декември 2011 г.: След месеци на борба за стабилизиране на централата , Япония обявява „студено спиране“, с основни температури и налягания до ниво, при което не възникват верижни ядрени реакции.

— 23 юли 2012 г.: Правителство -назначеното независимо разследване заключава, че ядрената авария е причинена от липсата на подходяща безопасност и управление на кризи от страна на оператора на централата, Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO), слаб надзор от страна на ядрените регулатори и тайно споразумение.

— 30 март 2013 г.: Усъвършенствана система за обработка на течности започва да работи за подобряване на обработката на замърсена вода.

— 22 декември 2014 г.: TEPCO завършва премахването на отработените ядрени горивни пръти от охлаждащия басейн на реактор № 4, първоначален крайъгълен камък в десетилетната дейност на централата извеждане от експлоатация.

— 25 август 2015 г.: Правителството и TEPCO изпращат изявление до риболовните групи във Фукушима, обещавайки никога да не изпускат замърсена вода в морето без тяхното „разбиране. "

— 31 март 2016 г.: TEPCO въвежда подземна стена, която се охлажда до минусови температури около четири сгради на реактора като начин за намаляване на количеството подпочвена вода, просмукваща се в реактора мазета и смесване със силно радиоактивна охлаждаща вода, изтичаща от разтопените реактори.

— 10 февруари 2020 г.: Тъй като количеството изтекла радиоактивна охлаждаща вода, съхранявана в резервоари на централата бързо се увеличава, правителствен панел препоръчва контролираното му изпускане в морето TEPCO казва, че капацитетът му за съхранение от 1,37 милиона тона ще бъде достигнат през първата половина на 2024 г.

— 13 февруари 2021 г.: Земетресение с магнитуд 7,3 удари крайбрежието на Фукушима, оставяйки един човек убит и ранявайки повече от 180. Причинява незначителни щети в атомната централа.

— 13 април 2021 г.: Правителството обявява планове да започне да изпуска обработена радиоактивна вода от завод в Тихия океан за около две години.

— 4 юли 2023 г.: Шефът на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Мариано Гроси посещава завода, за да види съоръженията за изпускане на вода и казва, че е доволен от мерките за безопасност.

— 22 август 2023 г.: Министър-председателят Фумио Кишида, след като посети завода, за да подчертае безопасността на плана за изпускане на вода и обещавайки дългосрочна подкрепа за рибарските групи, обявява освобождаването от отговорност да започне още в четвъртък, ако времето и морските условия позволяват.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР