Събитието ще се проведе на 23 септември в кв. Обеля,

...
Събитието ще се проведе на 23 септември в кв. Обеля,
Коментари Харесай

Фестивалът „Българска палитра“ завладява София с богата фолклорна програма, вкусни ястия и много изненади

Събитието ще се организира на 23 септември в кв. „ Обеля ”, регион “Връбница ”

Един от най-колоритните фестивали в София „ Българска палитра “ - Връбница ’2023 се завръща след четири години с второто си издание. Фестивалът ще се организира на 23 септември и ще бъде открит с шествие.

„ Чрез фестивала се постарахме да запалителен младежите към богатата палитра на фолклора, да създадем среща сред поколенията. Чрез танци и песни търсим пресечната точка сред предишното, бъдещето и сегашното “, заяви кметът на Район „ Връбница “ Младен Младенов.

Фестивалът е безвъзмезден и ще продължи през целия ден.

От 09:00 до 09:30 ч. е разгласен събирателен пункт (парк „ Обеля), от който в 10:00 часа ще тръгне фолклорно дефиле – шествие, в което могат да вземат участие всички участници и посетители на фестивала. Важно изискване е всички участници в шествието да са облечени с фолклорни носии. То ще продължи по бул. „ Д. Лихачов “ до мястото на фестивала – площада пред НЧ „ Просвета – 1928 “.

Веднага след формалното разкриване, възпитаници от 140. СУ „ Иван Богоров “, което е с разширено проучване на национални танци, ще показват фолклорно дефиле – ревю на мъжки и женски национални носии от всички фолклорни области на България.

През целия ден всички участници и посетители ще могат да се включат изцяло гратис в другите начинания, съпътстващи фестивалната стратегия:

⁃ Уъркшоп по български национални танци;

⁃ Открит урок по фолклор и родолюбие;

⁃ Изложение на художествени и приложни занаяти;

⁃ „ Работилничка по изкуства “ – уъркшоп за работа с глинени предмети;

⁃ „ Гозбите на баба “ – дегустация на национални и районни ястия и продукти;

⁃ „ Да срещнеш занаятчия “ – начинания с присъединяване на занаятчии от Национална занаятчийска задруга;

⁃ Изработване на арт-инсталация;

⁃ „ На простора “ – пространство за представяне на рисунки;

⁃ “На раздумка ” - кръгла маса с присъединяване на представители от читалищата в региона, по въпроси, свързани с културата.

Фестивалът ще приключи с концерт на националната певица Светла Дукатева и всеобщо празнично и хороводно забавление “Хайде, на хорото ”.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР