Събитието се проведе в залата на Общинския съвет и бе

...
Събитието се проведе в залата на Общинския съвет и бе
Коментари Харесай

Връчиха трудови договори на още 30 души в рамките на проект „Грижа в дома в Община Видин“

Събитието се организира в залата на Общинския съвет и бе намерено от Борислава Борисова, заместник-кмет на Община Видин и началник на плана.

„ За мен е наслаждение, че през днешния ден сме се събрали по този прекрасен мотив – да връчим 30 трудови контракта по план „ Грижа в дома “ – сподели тя. Борисова напомни, че административният контракт за разпределяне на безплатна финансова помощ за осъществяване на дейностите по плана е подписан на 20.02.2023 година

Общата стойност на в началото отпуснатите финансови средства е в размер на 1 608 381.46 лева, а плановите действия са за интервал от 13 месеца. „ Впоследствие получихме в допълнение предписание от Управляващия орган и планът се удължи с още 3 месеца и чакаме да завърши към средата на годината. Това е добра вест както за Община Видин, по този начин и за потребителите, които се възползват от услугата.

До момента бяха назначени 60 домашни помощника, медицински експерти, психолози и други чиновници, които предоставяха почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда. Бяха обезпечени и нужните образования и супервизия на в началото назначените домашни помощници. Тъй като установихме, че имаме останали финансови средства, попитахме Управляващия орган и той ни позволи да създадем още назначения, с цел да можем да разтеглим обсега на потребителите.

До този миг по плана беше обезпечена грижа на над 370 консуматори. Сега с подписването на новите трудови контракти с домашните помощници броят им ще се усили “ – изясни заместник-кметът.

Домашните помощници ще обгрижват 5-6 потребителя ежемесечно и ще правят следните действия:

- Предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги по домовете и психическа поддръжка за възрастни хора в неспособност за самообслужване и лица с увреждания;

- Доставка на храна, хранителни артикули и артикули от първа нужда, както и обезпечаване на превоз на личния състав, предоставящ услугите, от/до домовете на лицата;

- Заплащане на битови сметки, заявяване и приемане на неотложни административни и битови услуги (със средства на потребителите);

- Предоставяне на лицата от целевата група на информация по отношение на предварителна защита и профилактика на здравето и обществено значими болести, в това число съвещания с психолог, диетолог и други експерти при нужда.

В умозаключение Борислава Борисова съобщи: „ Проектът „ Грижа в дома “ е следващото доказателство за дейната обществена политика, която Община Видин продължава да води и за напъните й от ден на ден нуждаещи се поданици от всички обитаеми места да имат достъп до обществени услуги и да им бъде оказвана нужната поддръжка. Радвам се, че Общината, още при започване на годината, основава опция за трудова претовареност на 30 души, въпреки и за 5 месеца “. След това тя връчи трудовите контракти на всички новоназначени.

Основната цел на план „ Грижа в дома в Община Видин " е обезпечаването на поддръжка в домашна среда за възрастни хора в неспособност за самообслужване и хора с увреждания. По този метод се пази публичния интерес и се дава отговор на потребностите на популацията.

Проектът се осъществя по процедура „ Грижа в дома “, финансирана от Европейски обществен фонд плюс, посредством Програма „ Развитие на човешките запаси “ 2021-2027.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР