Събитието привлече стотици планински колоездачи в рамките на един уикенд.

...
Събитието привлече стотици планински колоездачи в рамките на един уикенд.
Коментари Харесай

The Wall Street Journal с мрачна прогноза: В Алпите планират бъдеще без сняг

Събитието притегли стотици планински колоездачи в границите на един уикенд. Но това не оказа помощ доста за усмиряване на страховете, че дните на ски курорта са преброени.

" Не е задоволително да поддържаме станцията да работи ", сподели Ерик Новак, шеф на ски курорта Alpe du Grand Serre. " Не можем да продължаваме по този начин. ", осведоми News.bg.

Подобно на доста други ниски или приблизително високи ски курорти в Европа, Alpe du Grand Serre изпитва финансови усложнения от години. Изравняването за една година значително зависи от това дали има задоволително сняг. През последните години постоянно не е имало.

 

По-високите скорошни температури разпалват страховете в Европа, че златната епоха на ските наближава своя край. Снежният сезон се съкрати, което направи икономическия модел, който разреши на ски курортите да процъфтяват преди десетилетия, по-малко жизнерадостен.

 

Повече курорти зависят от скъпи машини за сняг, с цел да поддържат доста от своите писти отворени. Но даже и те изискват задоволително ниски температури.

 

Карането на ски за масите се развихри през 60-те и 70-те години на предишния век, трансформирайки се в стопански мотор за европейския алпийски район, който преди този момент беше относително безпаричен. Алпите се трансфораха в най-известната международна ски дестинация, дом на една трета от международните ски курорти. С годишни доходи от 33 милиарда $, промишлеността индиректно поддържа прехраната на милиони хора във Франция, Австрия, Италия и Швейцария.

 

Бизнеси, които зависят от зимните спортове, като оператори на лифтове, хотели и снабдители на зимно съоръжение, се тревожат за дълготрайното оцеляване на целия бранш.

 

Снежните условия постоянно са варирали от година на година, само че учените по климата, които преглеждат данни от десетилетия обратно, са забелязали ясна наклонност: зимата в Алпите е станала по-кратка. Вали по-малко сняг. И се топи по-бързо.

 

През 60-те години постоянно имаше задоволително сняг за каране на ски над 500 метра надморско ниво. Сега това е съвсем невероятно в множеството курорти под 914 метра и снежната линия се чака да се увеличи още, сподели Кристоф Марти, академик от Института за проучване на снега и лавините в Давос, Швейцария.

 

Мнозина в ски промишлеността предвиждат, че единствено огромните високопланински курорти, с доста терени над 1980 метра надморско ниво, явно ще бъдат финансово жизнеспособни доникъде на века. " Хората, които желаят да карат ски, ще би трябвало да се качат по-високо ", сподели Марти.

 

Препитанието на Ла Морте, село с към 150 поданици на цялостен работен ден на малко разстояние с кола от град Гренобъл, зависи значително от ски курорта Alpe du Grand Serre.

" Когато бях дете, си припомням стени от сняг по Коледа. Това беше обикновено ", споделя Сесил Демулен, която има магазин за спортно облекло и ски чартърен. " Сега естественото е да няма сняг. "

 

Тазгодишният сезон стартира обещаващо. След огромния снеговалеж при започване на декември пистите бяха обработени, лифтовете бяха отворени, а локалните компании наеха сезонен личен състав.

 

Тогава времето ненадейно се промени. Температурите доближиха 15 градуса. Топящият се сняг принуди Alpe du Grand Serre да затвори по време на коледните празници, нормално пиково време.

 

" Останахме с цялостен тим. Опитахме се да ги занимаваме, само че нямаше работа ", сподели Демулен, която този месец за малко се обърна към отдаването на планински колела чартърен.

 

По-големите предприятия се приспособяват по други способи. Rossignol, основан в подножието на Френските Алпи отвън Гренобъл, е един от най-големите и най-старите производители на ски в света, като първите му дървени ски датират от 1907 година Миналата година стартира да продава планински колела с марка Rossignol. Предстои стартирането на линия туристически обувки.

 

" Алпийските и скандинавските ски са в ДНК-то на компанията ", сподели основният изпълнителен шеф на Rossignol, Винсент Ваутерс. " Сега ускоряваме нашата диверсификация към действия с четири сезона. " За в бъдеще компанията залага на облекла, обувки и раници, които сега са 25% от продажбите на марката.

Адаптирането е доста по-трудно за ски курортите. Почти всичките им пари се вършат през снежния сезон.

 

Когато снегът още веднъж стартира да вали в средата на януари, Alpe du Grand Serre последователно отвори още веднъж множеството от своите 54 километра писти за втурване. Дори в положителни години приходите от към 1,3 милиона евро съвсем покриват заплати, електричество и други разноски.

 

Курортът възнамерява реорганизация, с цел да оцелее. Целта е да се привлекат нощуващи туристи през цялата година, като да вземем за пример посредством създаване на повече велосипедни и трекинг пътеки.

 

Той има за цел да реалокира началото на ски базата от 1370 метра на по-висока надморска височина и планува построяването на изкуствено езеро, което да доставя вода за неестествен сняг.

 

" Преместването по-високо ще ни даде още 15 до 20 години ", сподели Новак, 59-годишният шеф на курорта. " Вече без ски оръдия не бихме могли да работим. Пред пенсия съм. Притеснявам се за моите по-млади чиновници. "

 

Курортът, благосъстоятелност на консорциум от локални села, до момента е обезпечил 11 милиона евро от 24 милиона евро, нужни за реализирането на измененията. Надява се централното държавно управление или друго обществено финансиране да покрие останалото.

Елоди Локеньо има единствената планинска ски хижа в Alpe du Grand Serre. За да стигнат до нея, посетителите би трябвало да вземат два седалкови лифта и да се спуснат със ски по ската. Ресторантът предлага значителни алпийски ястия като тартифлет, кремообразна картофена запеканка. Досега тази зима е съумял да отвори единствено 13 дни.

" Ние подвластен от ски лифтовете ", сподели госпожа Локеньо, до момента в който подрежда след обяд. Ако планът за възкръсване на Alpe du Grand Serre се провали, " ще затворим ".

Ски сезонът в Алпите се е скъсил с към месец спрямо преди 50 години, съгласно изследователска публикация, събрала данни за снежната завивка в Европа до 1980 метра надморска височина сред 1971 и 2019 година

 

" При ниски надморски височини чакаме да загубим един месец от продължителността на снежното покритие на градус от по-нататъшно световно стопляне ", сподели Самуел Морин, академик от националната метеорологична работа на Франция и нейния Национален център за научни проучвания, който е съавтор на публикацията.

 

Липсата на сняг и посетители към този момент докара до затваряне на към 40% от ски лифтовете в Швейцария от 90-те години на предишния век, съгласно изследване, извършено в университета в Дортмунд в Германия, което постоянно оставя след себе си скелетни остатъци от лифтове. Във Франция 10% са затворени от две десетилетия.

 

Сред тях е Сен Оноре 1500, който се е свързвал със скатовете на Alpe du Grand Serre. Построен в края на 80-те години, когато ски курортите се разрастват, Сен Оноре бързо се сблъсква с компликации. Снегът по южните му скатове се стопи прекомерно бързо. Амбициозните строителни планове в селото по този начин и не бяха приключени, а ски станцията затвори през 2003 година

 

Днес голямата част от това, което е предопределено да бъде раздължен хотел, дебне над долината. Затворена каса за билети гледа към обезлесен рид.

 

Пустошта не тормози Арно Фолиа, който има апартамент в един от двата блока, приключени в Сен Оноре. ИТ консултантът желае място, където да избяга от възходящата горещина на Гренобъл, където летните температури могат да доближат 40 градуса.

 

" Долу в долината съвсем не може да се живее ", сподели Фолия, до момента в който тегли 4-годишния си наследник на шейна. " Малко по малко би трябвало да се придвижим по-високо. "

 

Сен Оноре е в департамент Изер, който включва Гренобъл и 21 ски курорта, измежду които Alpe du Grand Serre.

 

Курортите са жизненоважни за локалната стопанска система, сподели Натали Форе, районен чиновник.

 

Нейният отдел обмисля дотации за затруднени курорти, в това число Alpe du Grand Serre, стига проектите им да не са фокусирани само върху зимния туризъм. Целта, сподели тя, е ски курортите да останат отворени, до момента в който климатът разрешава и да се приготвят за дните по-късно.

 

Ерик Пиол, кметът на Гренобъл, сподели, че е неточност да се опитваме да удължим живота на затруднените ски курорти. Вместо това фокусът би трябвало да бъде върху проект за бъдеще без тях, като да вземем за пример вложение в по-добре изолирани жилища и високоскоростни интернет връзки, тъй че хората да могат да работят от разстояние.

 

" Снежната промишленост не може да бъде като въглищната. Опитвахме се да издържим, съпротивлявахме се до последно и внезапно всичко свърши. Тогава всички са блокирани ", сподели той.

 

Ръководството на Метабиеф, френска ски станция с базова надморска височина от 1097 метра, възнамерява да пуска лифтовете единствено още десетилетие.

 

Реализацията идва през 2016 година, когато мениджърите се замислят да подменят четири остарели и скърцащи лифта.

 

" Големият въпрос беше: Имаме ли обезпечени най-малко 20 години ски, с цел да оправдаем инвестицията в нови седалкови лифтове? " спомня си Оливие Ерард, шеф на ски станцията по това време. Те разгледаха прогнозите на френското държавно управление за изменението на климата за региона.

 

" Трябваше да признаем, че 20 години биха били прекомерно оптимистични ", споделя Ерард. Седалковите лифтове, някои от които на 40 години, бяха по-скоро ремонтирани, в сравнение с сменени. " Тогава разбрахме, че краят на алпийските ски за нас евентуално ще настъпи сред 2030 и 2040 година "

 

Ерард последователно заяви новината на сътрудници и бизнес сътрудници, преди да направи решението обществено през 2021 година

 

Основната работа на Ерард в този момент е да помогне в планирането на прехода на локалната общественост към бъдеще без ски. Голям акцент са незимните планински спортове, от катерене, до тичане по пътека.

 

" Това е началото на края на алпийските ски, на този бизнес модел ", споделя той. " Но това не е краят на живота в планината. "
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР