Събирането на данни ще ни позволи да се сдобием с

...
Събирането на данни ще ни позволи да се сдобием с
Коментари Харесай

Зам.-министър Мундров: Данните ще играят все по-голяма роля в превенцията и пътната безопасност

Събирането на данни ще ни разреши да се сдобием с задоволително информация, която да превърнем в познания, тъй че да увеличим сигурността на придвижването по пътищата. Това съобщи заместник-министърът на електронното ръководство Валентин Мундров по време на откриването на кръгла маса на тематика " Качеството на данните – определящ фактор за ефикасни дейности за сигурност на придвижването по пътищата ", оповестиха от пресцентъра на Министерството на електронното ръководство. 

Събитието бе проведено от Държавната организация " Безопасност на придвижване по пътищата “ в края на предходната седмица.

" Систематизираните данни от другите източници в транспортния бранш са сериозна основа за подобряването на пътната сигурност, а през днешния ден информация се събира освен от колите, а даже от пътната настилка ", разяснява още Мундров.

По думите му от години информацията за пътната конюнктура играе значима роля в устрема за понижаване на случаите, а в бъдеще интеграцията на всички системи за данни ще има огромно значение за пътната сигурност. Своевременното предупреждаване на участниците в придвижването за рискови обстановки, като да вземем за пример краткотрайно хлъзгав път, понижена видимост, закъсали транспортни средства и катастрофи, може и през днешния ден да предотврати катастрофи и да ограничи следствията. " Данните и техният капацитет за нововъведения и генериране на стойност се трансформират във водещ приоритет за Европейския съюз. С приемането на Европейската тактика за данните през 2020 година и на Акта за ръководство на данните през 2022 година стремежът на Европейски Съюз е да се утвърди като водещ фактор в тази област ", осведоми заместник-министърът на електронното ръководство.

Валентин Мундров акцентира, че България също насочва старания в тази тенденция. С признатите напълно неотдавна промени в Закона за електронното ръководство пълномощията на министъра на електронното ръководство се уголемяват, като обгръщат и провеждането на държавната политика в региона на основаването, съхранението, ръководството и шерването на данни. " С тези законови промени също по този начин става допустимо връчването на актове за определяне на административни нарушавания, електронни фишове и наказателни постановления по реда на Закона за административните нарушавания и санкции, бе припомнено в границите на кръглата маса ", сподели заместник-министърът. Той посочи също, че с решение на Министерския съвет министърът на електронното ръководство бе избран за Единна осведомителна точка, а МЕУ – за народен способен орган за оказване на подпомагане на организациите от публичния бранш, предоставящи или отказващи достъп за наново потребление на данните.

Експерти от МЕУ обърнаха внимание на участниците в събитието на още един значим аспект – нуждата от изчистване от законодателната рамка на всички правила, които съставляват спънка пред свободния продан на нужните на администрациите данни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР