Събирането на болести за ТЕЛК да се прави по нова

...
Събирането на болести за ТЕЛК да се прави по нова
Коментари Харесай

МЗ с нова формула за по-висок ТЕЛК, засяга всички нуждаещи с...

Събирането на заболявания за ТЕЛК да се прави по нова формула. Най-голям % ще се дава и отсега нататък за най-тежкото увреждане, само че към него ще се прибавят и 20% от сбора на процентите на останалите увреждания. Това плануват промени в Наредбата за здравната експертиза, които са оповестени за публично разискване.

Сегашната формула е от 2018 година Основният % се се дава на най-тежкото увреждане, само че събирането на заболявания е допустимо единствено в случай че индивидът има най-малко 2 болести, даващи над 50% неработоспособност. Тогава към процентите на болестта с най-висока степен се прибавят 20% от сбора на всички съпътстващи увреждания.

Новата формула ще бъде по-справедлива и доста опростена и елементарно използвана и за органите на здравната експертиза, изясняват от Министерство на здравеопазването.

Друга значима смяна е , че хората с психологични болести към този момент ще имат право на непозната помощ, даже и при нетрудоспособност под 90%. Към момента право на нея имат единствено тези с над 90% увреждане, изключение се прави само за децата. Сега се предлага изключението да важи и за хората с психологични болести.

“Критерий за нуждата от това изговаряне е степента на загуба на базисни обществени и основни умения, водещи до неспособност за битие без реализиране на надзор на хората с психологични увреждания ", гласи предлагането.

Завишават се и някои проценти в ТЕЛК решенията.

Ново е издаването на ТЕЛК с 50% понижена продуктивност при инфаркт, в случай че след първата година човек няма нарушавания на кръвообращението. От 10 на 30 се подвигат процентите при сърдечна непълнота I клас и при вродени сърдечни малформации без хемодинамични отклонения, които не се нуждаят от лекуване. Добавя се ново положение - клапно протезиране и аортно-коронарен байпас, за които са избрани 50%, ако липсват хемодинамични нарушавания.

При тежката степен на погрешно краче след 1-годишна възраст на детето за едното ходило те се подвигат от 30 на 50%, а за двете - от 50 на 71%.

Предвижда се и нова подредба на степените на загуба на слуха , която следва рекомендациите на СЗО.

Друга значима смяна е, че при доста честите и тежки епилептични пристъпи се прибавят доживотен период на неработоспособност и непозната помощ.

Пожизнен ТЕЛК ще се дава и за тежка степен на множествена склероза (МС). Такъв се предлага и при ектопия на пикочен мехур със 100% (оценката важи преди и след оперативно лечение), както и при заболявания, свързани с карцином на щитовидната жлеза и преживяемост след петата година.

При случаите на диабет вид 2 неинсулинозависим, при които са налице две и повече затруднения, се предлага допълнението с “пожизнен период на неработоспособност ”.

От 80 на 91 се подвига процентът, който се отнася за 3-ата година след интервенция във връзка малигнен израстък на панкреаса. Причината е забележителната настъпателност на онкозаболяването с тази локализация - бързи метастази и извънредно висок % смъртност.

Промените ще обиден съвсем всички хора с увреждания. Около 165 хиляди души минават на освидетелстване на година.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР