Саад ал Харири Още по темата Саудитска Арабия прихвана ракета,

...
Саад ал Харири Още по темата Саудитска Арабия прихвана ракета,
Коментари Харесай

В Ливан подозират ръката на Рияд в оставката на премиера

Саад ал Харири

Още по тематиката
Саудитска Арабия прихвана ракета, изстреляна против летището в Рияд
от Дневник,4 ное 2017
Ливанският министър председател подаде оставка обезпокоен за живота си (обновена)
от Дневник,4 ное 2017 Дори съветниците на Харири бяха сюрпризирани в събота от отдръпването му.
Ливан за следващ път стана център на опълчването сред Иран и Саудитска арабия - този път поради изненадващата оставка на премиера Саад ал Харири. В събота от саудитската столица той разгласи на конференция, излъчена по саудитската телевизия " Ал Арабия ", че се отдръпва от поста си поради закани против живота му. Харири, който има и саудитски паспорт, упрекна Иран и свързаната с него партия с мощно военно крило " Хизбула ", че дестабилизирали страната, както и доста места в арабския свят, в това число Сири, Ирак, Йемен и Бахрейн.

Президентът на Ливан прикани в понеделник към национално единение след разпадането на държавното управление, което с огромни старания бе съумяло да сплоти враждуващи фракции в ливанската политика. Мишел Аун събра министри и водачи на службите за сигурност, както и финансовия министър и шефа на централната банка, с цел да им подсети, че иман дълг също да призоват към успокоение, с цел да се резервира мирът, финансовата, икономическата и политическата непоклатимост.

Той евентуално няма да вземе решение дали да одобри оставката преди Харири да се е върнал от чужбина, тъй като тя би трябвало да е непринуден акт. Сайед Хасан Насрала, водачът на " Хизбула ", упрекна непосредствено Рияд, че е принудил премиера да напусне поста си, както и че имало " законни въпроси " дали той не е арестуван в кралството.

Съветници на Харири, чието семейство натрупа благосъстоянието си от строителни планове в Саудитска арабия, изрично отхвърлят сходни внушения. В понеделник той бе признат от саудитския крал Салман.

" След оставката Ливан в никакъв случай няма да бъде същият. Най-малкото страната няма да прриеме да е платформа за тероризъм против нашите страни ", написа в Tweeter саудитският министър за връзките със страните от Персийския залив Тамер ал Сабхан.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР