С20 са се увеличили малките частни самолети у нас през

...
С20 са се увеличили малките частни самолети у нас през
Коментари Харесай

Скъпо: 20 самолета в инфлацията, броим над 80 000 евро за бройка

С20 са се нараснали дребните частни самолети у нас през маркираната от голяма инфлация 2022 година Един подобен аероплан коства най-малко 80 000 евро, даже и втора ръка.

Според формалната информация дребните и свръхмалките самолети у нас, надлежно с оптимално излетно тегло до 5700 кг и до 450 кг, са били 199 към края на 2021 година Година по-късно те към този момент са 220.

Вписаните в регистъра на гражданските въздухоплавателни средства дребни самолети през 2022 година са разнородни видове и модели като Piper PA-38/ PA-28/ PA-23, Socata, Zlin 242, Dromader M18, Tecnam P92 и Mooney M20.

Причината е, че нов аероплан от лекия вид излиза най-малко 700 000 евро, до момента в който втора употреба се намират до 150 000 евро. Най-старата регистрация на към момента настоящ лек аероплан у нас е от 1995 година

За разлика от една кола един аероплан на 30 години може да бъде в безусловно съвършено положение “, сподели за „ Телеграф “ Валери Илиев, притежател на едно от огромните учебни заведения за водачи у нас.

Именно с обучителна цел са закупени повече от леките самолети у нас през 2022 година В момента към 20 от самолетите се употребяват за придобиване на летателна дееспособност, а други 10 се употребяват с туристическа цел – за атракционни полети, както и за наслаждение, спорт и частни цели.

Меракът към пилотската специалност внезапно се е нараснал след пандемията.

Докато преди пет години едвам 50 души годишно са вземали любителска пилотска брошура, в този момент те са близо 100.

Около 80% от придобилите този бревет обаче не престават образованието си за да станат водачи в комерсиалната авиация.

В момента целият път от 0 познания до професионалната брошура лишава към 2 години. Целият разход с всички теоретични и на практика часове за любителското равнище е към 23 000 лева

Професионалният лиценз обаче стига до 80 000 лева за едномоторен аероплан и към 100 000 лева за двумоторен.

Стигналите до това равнище нормално подписват контракти с огромни самолетни компании, където получават лиценз за втори водач на огромни пътнически самолети.

Сумата да вземеш брошура за един от най-употребяваните в Европа самолети – Airbus А320, доближава към 50 000 лева, които водачът изплаща последователно в професионалния си път.

Горивото, което се употребява за образователни часове за преподаване на летателни умения от лицензираните учебни заведения за полети, да е освободено от данък. Това желаят от сектора на авиоучилищата. Според авиоинструкторите това е процедура, застъпена в цяла Западна Европа. Оттам желаят и да отпадне Данък добавена стойност за самите обучителни курсове. „ Това е преподавателска, просветителна активност. Точно както таксите за университетите не се таксуват с Данък добавена стойност, по този начин би трябвало да е и с летателното образование. В последна сметка това също е професионална подготовка “, упорстват от сектора.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР