С ясната идея, че съставянето на кабинет в рамките на

...
С ясната идея, че съставянето на кабинет в рамките на
Коментари Харесай

Планът на ПП: да покажат кабинет, не и да го внесат

С ясната концепция, че съставянето на кабинет в границите на 48-ия парламент е съвсем невероятно, " Продължаваме промяната " дружно с " Демократична България " въпреки всичко ще положат старания в тази посока. Опитът евентуално ще трае към две седмици, а крайната цел не е тъкмо основаване на държавно управление на малцинството, а по-скоро приемането на избрани законопроекти.

Развоят на събитията в последна сметка не зависи единствено от двете партньорски обединения, а и от президента Румен Радев, който би трябвало да връчи втория изследователски мандат на Политическа партия. Държавният глава разяснява през миналата седмица, че ще даде задоволително време и на " Продължаваме промяната ", както стори и с ГЕРБ. В неделя той съобщи, че мандатът ще бъде връчен след Нова година.

След като преди седмица стана ясно, че Народното събрание (НС) няма да поддържа проектокабинета на ГЕРБ, Политическа партия демонстративно поеха самодейността за договаряния за държавно управление и предложиха някогашния учебен министър учен Николай Денков за министър председател. Формацията изпрати писмо до партиите в Народното събрание, в което упорства за " ясни цели и гаранции " за дневния ред на Народно събрание, с цел да предложи държавно управление на малцинството с поддръжката на " Демократична България ".
Писмото и описът със законопроекти
Именно това писмо се оказва и ключът към желанията на Политическа партия, които на този стадий импровизирано настояват, че надали ще предложат състав на държавно управление за гласоподаване в Народното събрание. От партията на Кирил Петков и Асен Василев споделят, че с писмото си пробват да реализират две цели: едната е да създадат допустимо и ускорят приемане на избран набор от законопроекти. Другата цел е - в случай че останалите в Народно събрание не поддържат желаните нормативни актове, Политическа партия и Демократична България да имат съображение, с което да откажат да предлагат кабинет и това им деяние да не наподобява като бягство от отговорност.
Реклама
" Ако политическите партии желаят да потвърдят с каузи съществуването на политическа воля да работят за посочените национални задания, дано ръководителите на комисии и депутатите в зала да работят за разглеждане на към този момент импортираните същински значими законопроекти ", се споделя в писмото на втората по величина парламентарна група.

Част от настояванията са:
- Да се гласоподава нов бюджет за идната година, в който да залегнат нарастване на пенсиите, данъчните заеми за младите фамилии, повдигане на минималната заплата
- Приемане ветото на президента върху Изборния кодекс, макар че в петък правната комисията с болшинството на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия го отхвърли.
Реклама
От Политическа партия упорстват и на концепцията си да лишават от президента назначението на част от шефовете на специфичните служби, както и да бъдат гласувани в незабавен порядък законите, с които ще се обезпечи финансиране по Плана за възобновяване за идната година. Част от тези закони са свързани с битката с корупцията и правосъдната промяна.
Двете други възможности пред Политическа партия и Демократична България
Дали настояванията на " Продължаваме промяната " ще се изпълнят? По-скоро не. И от групировката на Кирил Петков и Асен Василев знаят това, най-малкото тъй като в случай че в Народното събрание съществуваше консенсус по тези тематики, съставянето на държавното управление не би било проблем.

От партията обаче споделят, че пред тях и сътрудниците им от Демократична България има две други възможности: едната е да оповестят, преди Радев да им връчи мандат, че няма да го изпълнят, а другата - да " покажат " различен на ГЕРБ състав на държавно управление, само че да не го внесат в пленарната зала.

" Ако най-малко не покажем, че сме склонни да опитаме да съставим кабинет, незабавно ще ни разгласят за безотговорни ", споделиха пред " Капитал " от Политическа партия. И продължиха: " Ако пък внесем план за държавно управление, нищо чудно да бъде определено, по тази причина би трябвало да сложим такива неизпълними цели пред болшинството в Народно събрание, че те сами да се откажат от това да ни поддържат ", считат в партията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР