С всички неясноти за бъднините на планетата Земя – от

...
С всички неясноти за бъднините на планетата Земя – от
Коментари Харесай

Ричард Брансън – Поглед към Космоса

С всички неясноти за бъднините на планетата Земя – от ожесточаващите се резултати на световното стопляне до международната геополитика и изострянето на интернационалните връзки във всеки един аспект – хубаво е в края годината да има една добра вест за бъднините на човечеството.

А точно, че с помощта на бизнесмена милиардер сър Ричард Брансън и против едни скромни 350-400 000 американски $, скоро всеки, който може да си го разреши, ще има опцията да се разноски с галактически транспортен съд до ръба на земната атмосфера. И да огледа към планетата през очите на боговете, както се споделя.

При изпитателният полет над пустинята Мохаве през миналия уикенд пробният летателен уред “Юнити ” доближи височина от 82 682 метра. Някои учени оспорват дали това е задоволително, с цел да се счита за пресечена линията на Карман (която на доктрина дефинира на каква височина въздухът става прекомерно тъничък за полети), сложена сред 85 и 100 км, само че по този начин или другояче достижението е налице.

Двамата водачи на “Юнити ” Марк Стъки и Фредерик Стъркоу получиха публично признанието и летателните знаци на комерсиални астронавти от американското държавно управление, а по думите на Ричард Брансън на стотиците богаташи, ексцентрици и фенове на мощните прекарвания към този момент записали се за полет до ръба на мезосферата им следва единствено още няколко месеца очакване, преди да схванат по кое време ще могат да осъществят фантазията си. С достижението милиардерът, притежател на “Върджин ”, взе преднина пред този на “Тесла ” Илън Мъск и на “Амазон ” Джеф Безос в неофициалната конкуренция за купата “първи овладял близката земна орбита за комерсиални (туристически) цели ”. Мъск, несъмнено, се е прицелил към Луната и оттатък, към Марс, и неговата стратегия “Спейс Екс ” върви с доста по-мащабни темпове. Безос с “Блу Ориджин ” напредва едвам от няколко години, до момента в който Брансън от дълго време си е сложил надалеч по-земни параметри.

Успехът на “Юнити ” идва четири години и два месеца след злощастния първи изпитателен полет на неговия предходник, “Ентърпрайз ”, който вследствие на техническа нередовност се разпадна във въздуха малко след изстрелването си от носещия уред. В резултат единият от водачите почина, другият получи тежки пострадвания, а цялата стратегия на “Върджин Галактик ” безусловно се върна пред чертожната дъска. За да излезе с сполучливото тестване на “Юнити ” преди няколко дни. В последна сметка Ричард Брансън не е прочут като човек, който се отхвърля от предизвикателство, както е потвърдил през целия си живот дотук. А какъв живот единствено.

Ричард Чарлз Никълъс Брансън е роден на 18 юли 1950 година в Лондон, в фамилията на арбитър и някогашна балерина и стюардеса. На млади години Брансън страда от дислексия и като цяло бил доста слаб възпитаник. Когато приключва на 16-годишна възраст частното учебно заведение “Стоу ”, шефът на влиятелното школо му доверява, че е жертван или да приключи земния си път в пандиза, или да стане милионер. Изправен пред тези две варианти, е ясно коя пътека е предпочел младият Ричард. Първото му бизнес начинание е стартирано в годината на довеждане докрай на учебно заведение – 1966 година, под формата на списанието “Стюдънт ”. Първият брой на което излиза през януари 1968 година, а за редакция служи задното помещение на лондонска черква.

Списанието разгласява реклами и прегледи на нови албуми, които бързо издигат профила му и през 1971 година Ричард Брансън отваря първия си музикален магазин на влиятелната “Оксфорд стрийт ” в Лондон. Звукозаписната компания “Върджин Рекърдс ”се ражда година по-късно, а през 1973 година издава и първия албум на първия си реализатор – един съответен Майк Олдфийлд. В идващите години под “лейбъла ” ще записват и издават музика имена като “Секс Пистълс ”, “Ролинг Стоунс ”, Питър Гейбриъл и т. н. В началото на 1980-те, към този момент с обичайно положение зад тила си Брансън се насочва към туристическия бизнес и основава самолетната компания “Върджин Атлантик Еъруейз ”, дружно с тур-операторската компания “Върджин Холидейс ”. В завършек на века през “Върджин Мобайл ” се включва на пазара на мобилните телекомуникации във Англия, а с идването на новото хилядолетие запазената марка е към този момент и в този на железопътните транспорти, като частния оператор “Върджин Рейл ”.

Тласъкът за реализирането на постоянни туристически полети в галактическото пространство стартира през 2004 година с лансирането на “Върджин Галактик ” – компания, учредена взаимно с един от основателите на Майкрософт, Пол Алън, и от 2013 година благосъстоятелност само на Брансън. За последния в действителност може да се споделя със страници – от неведнъж опитвал да сложи връх по обиколка на Земята с въздушен балон, до купата “Малкият цар ”, претрупан със запазването на реда във Англия през 1980-те, дадена му от не какъв да е, а Маргарет Тачър. Мултимилиардер, човеколюбец, авантюрист – съгласно едни образец за подражателство, съгласно други – просто роден под щастлива звезда, с персонално положение от близо 5 милиарда $.

Господин „ Рицар ”


Със запазената марка “Върджин ” върху всички инициативи на сър Ричард Брансън надали ще е изненада за някого, че отдаденият с декрет на Елизабет Втора през 2000 година в рицарско звание за заслуги към развиването на предприемачеството във Англия, е лично основан на Британските Вирджински острови. Или че даже има лично парче земя посред Карибско море. Тънката детайлност е, че с изключение на, че гореспомената територия е данъчен парадайс, всички компании на Брансън са регистрирани през офшорни медиатори в огромна и изцяло легална скица за отбягване на налозите във Англия. От където горе-долу някой се провиква да му лишават рицарското звание, тъй като … нали.

За него


Бизнесмен по пантофи


Татко се грижеше инстинктивно за това (б.р. – потребността на чиновниците на “Върджин ” от баланс сред работа и персонален живот) още до момента в който изграждаше бизнеса. Той позволяваше на хората да работят, от където желаят. Докато работата е свършена, няма значение къде се намираш. И той е доказателството, че можеш да изградиш бизнес, на практика стоешком си вкъщи от самото начало.

Холи Брансън, щерка и съучастник във “Върджин ”, в изявление за “Ню Йорк Таймс ”, юли т.г.


Хладилници за ескимоси


Едно нещо мога да призная на Ричард Брансън – кадърен е да продава хладилници на ескимоси. Той е предприемач и разказва този изпитателен полет по метод, по който аз не бих се чувствал комфортно. Вярно е, че може да доближи до границата на галактическото пространство, само че не може да остане там. Веднага пада назад. Това е просто самолет, кадърен да доближи огромна височина, и рисков на всичкото от горната страна.

Анди Томас, австралийски астронавт, във връзка полета на “Юнити ”


Измамна фасада


Брансън би желал да го възприемате като най-великия иконокласт от времето на Жан Калвин насам, повел Реформацията на одобрените бизнеси. И в случай че този номер не минава, ще се помири и с облика на Дон Кихот с частно обучение (…) Много по-прозаичната истина е, че шефът на “Върджин ” устоя скъпите си парцели, вземайки дотации от парите на данъкоплатците, и управлявайки бизнеси с доста съществени подкрепи.

Адития Чакраборти, публицист, вестник “Гардиън ”
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР