С всеки изминал ден се засилват критиките към устрема на

...
С всеки изминал ден се засилват критиките към устрема на
Коментари Харесай

България получи жълт картон от топ банка в Европа заради 10-годишната давност на дълговете

С всеки минал ден се ускоряват рецензиите към стремежа на ГЕРБ и " Обединени патриоти " да гласоподават 10-годишна безспорна отминалост за частните задължения на жителите с аргумента, че по този начин вземат решение казуса с " безконечните длъжници ".

Чрез мярката кредиторите ще изгубят всякакво право да върнат парите си с приключването на 10-годишен период.

В сряда България получи предизвестие от най-високо равнище в Европа – от Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), че смяната ще има тежки отрицателни резултати за финансовия бранш и стопанската система на България. Откакто работи с България, Европейската банка за възобновяване и развиване е вложила в страната близо 4 милиарда евро, а настоящите ѝ планове с контрагенти в страната са за 914 млн. евро.

Според измененията, против които се оповестиха министерствата на финансите и правораздаването, банките, колекторските организации и доста адвокати, с приключването на 10-годишен давностен период ще се погасяват всички вземания против физически лица, без значение от спирането на отминалостта, стига те да не са отсрочени или разсрочени. Въвеждат се единствено две изключения – когато отговорностите са насъбрани от физически лица – еднолични търговци и когато те произтичат от " непозволено увреждане " и " безпричинно обогатяване ".

Според критиците на мярката тя не е уравновесена, тъй като пази длъжника в доста по-голяма степен от кредитора и на фона на бавното правораздаване у нас ще ограничи кредитирането и ще натовари съзнателните длъжници. Освен това препоръчаните текстове в Закона за отговорностите и договорите не съдържат съвсем никакви гаранции против злоупотреби.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР