С всеки ден броят на издадените и изпълнените електронни рецепти

...
С всеки ден броят на издадените и изпълнените електронни рецепти
Коментари Харесай

Димитър Маринов: Не знам защо се скача срещу генеричната замяна на лекарства

С всеки ден броят на издадените и изпълнените електронни предписания нараства.  68% от издадените предписания за миналата седмица са изпълнени или е имало осъществяване по тях, което значи, че на процедура механически проблем няма. Това сподели в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " Димитър Маринов, ръководител на на Българския фармацевтичен съюз.

Според него съществува проблем, само че той е по-скоро юридически: " Още се почиства – кой, по кое време и при какви условия ще има достъп до досието. Но всеки доктор сега, в който е издал електронна рецепта, той вижда в аптеката не просто дали са я отпуснали, а какво количество и какво тъкмо са отпуснали. Ако лекарят е показал генерична подмяна, той получава противоположна информация тъкмо какъв лекарствен артикул е провиснал от аптеката ".

Той обърна внимание и че хартиените предписания не са изпълнявани на 100%: " По Здравна каса, където има издадени над 40 милиона предписания – там медикаментите са отчасти платени от Касата, може и 100% да са платени. Т.е. там има финансиране и когато я изпълниш, пациентът не заплаща цялото лекуване. Има осъществяване 80% на рецептите. Т.е. повода една рецепта да не бъде изпълнена и пациентът да не си вземе лекарството са доста. Първо, може лекарството да не е налично в страната. Знаете казуса с дефицита на някои медикаменти – аптеката не може да го измисли и да го създаде това лекарство, тъй че там няма по какъв начин да има осъществяване по тая рецепта.

Второ, лекарят може да е предписал лекарствен артикул, който е на недостъпна за пациента цена, просто индивидът не може да си го разреши. В аптеките доста постоянно се срещаме с тоя проблем. И в случай че лекарят не е разрешил генерична подмяна, т.е. той не е чекнал една прословута към този момент чавка, в аптеката, даже да имаме същия лекарствен артикул със същата съставна част, доза, лекарствена форма, само че друга, на по-ниска цена, която пациентът може да си разреши, ние не може да го отпуснем. Не знам за какво толкоз доста се скача против тая генерична подмяна. В момента е разрешено генерично определяне ", изясни Маринов.

По думите му електронната рецепта изсветлява процеса: " Един от депутатите доста добре го сподели – " Ние в действителност дигитализирахме един аналогов развой, който си мислехме, че е бил напълно изправен, а на процедура се видяха всички кривици сега “. Т.е. тъкмо това, което е търсено – да има ясна диря кой какво е предписал и какво действително е отпуснато в аптеката, и дали изобщо е отпуснато, дали пациентът се придържа към терапия, дали може да си откри лекарството. Сега би трябвало да се направи един разбор на неизпълнените предписания - каква е повода те да не са изпълнени.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР