С впечатляващ флашмоб Пловдив отбеляза годишнината от Кървавия четвъртък, съобщава

...
С впечатляващ флашмоб Пловдив отбеляза годишнината от Кървавия четвъртък, съобщава
Коментари Харесай

„Запалиха” символично паметника на Альоша в памет на жертвите на Народния съд

С впечатляващ флашмоб Пловдив означи годишнината от " Кървавия четвъртък ", оповестява trafficnews.bg.

Над 200 жители се събраха довечера на върха на Бунарджика, с цел да почетат паметта на жертвите на Народния съд. В подножието на паметника на Альоша бяха ситуирани портрети на български държавници, лекари, генерали и публицисти, разстреляни от " националната власт " на 1 февруари преди 76 години.

Мястото, на което споменът за тях бе върнат, не бе определено инцидентно. Присъдите, издадени от Народния съд, са с " благословията " на Москва, а телеграмата, изпратена на тогавашния държавен началник Георги Димитров е " Никой да не бъде опрощение ".

Трима свещеници отслужиха панахида за душите на жертвите на кървавия кървавия гнет.

" На днешната дата се случило нещо извънредно грозно с България. То е по-грозно от ослепяването на бойците на Самуил, тъй като тези бойци са били ослепени от врагове на България, а на 1 февруари българи са избивали българи. Това не е било нито съд, нито национален.Това е било сборище на неуки, жестоки хора, които са имали една единствена цел - да унищожи интелигенцията, с цел да изплаши народа. Не можем да покажем всички жертви на Народния съд, само че тук виждате портретите на един от най-хубавите хирурзи в света Александър Станишев, спасителят на Балчик Георги Радков, българският военачалник Рашко Атанасов, взел участие във всички освободителни войни и още доста други, които са се борили за издигането на България на бойното поле, в полето на науката и къде ли още не.

Днес чета апели, че би трябвало да се помирим и да не приказваме повече за жертви и избити. Но аз съм безапелационен, че това в никакъв случай не трябва да бъде забравяно, с цел да не се повтори още веднъж. Ние, българите, би трябвало да се научим да живеем по този начин, както са живели предците ни, по този начин както са живели тези хора, които са избити, тъй като те са водили България по верния път. Път, който за жалост бе спрян за повече от 45 години " съобщи адв. Станислав Станев от Инициативен комитет " Ние, Българите ", които са уредници на събитието.

Запалени факли осветиха надписа " С монумент стърчиш ни на главата и скверниш небето и земята ", а признакът на руската войска изчезна, прикрит от дима.

Във флашмоба се включиха последователи на футболните тимове " Локомотив Пловдив " и " Левски ", оповестява още " Трафикнюз ".

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР