С военни почести и възпоменателни церемонии в Русе и Карлово

...
С военни почести и възпоменателни церемонии в Русе и Карлово
Коментари Харесай

20 години от атентата в Кербала: Почит към загиналите военнослужещи в база Индия

С военни почести и възпоменателни церемонии в Русе и Карлово през днешния ден беше маркирана 20-годишнината от атентата в Кербала, при който починаха петима български военнослужещи. Терористичният акт против база " Индия " тогава лиши живота на майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев и офицерските претенденти Иван Инджов, Антон Петров и Свилен Киров. Други 27 български бойци бяха тежко ранени, а базата понесе съществени вреди.



На 27 декември 2003 година камион-цистерна, трансфорат в терористична бомба, пробива загражденията на база " Индия " в Кербала и се взривява. Ударната вълна е толкоз мощна и гореща, че се трансформира в смъртоносна разрушителна буря. Пострадалите са десетки. А измежду жертвите е и офицерски претендент Антон Петров. Днес в Русе неговото семейство, другарите му от задачата и командването на силите за специфични интервенции още веднъж сведоха глави в символ на благодарност.



" Като се обърна, сякаш беше през вчерашния ден. Болката е същата... Няма да не помни един негов сътрудник, когато се върнаха от Ирак, дойдохме тук на гроба и той сподели на Петя: " Ти загуби един брат, завоюва още 20 братя ". Да, те в действителност през годините го потвърдиха, че са мои синове и нейни братя ", сподели Иванка Петрова, майка на офицерски претендент Антон Петров.

" Нека всички знаят и помнят, че тези наши приятели починаха, изпълнявайки най-върховен дълг, който всеки българин може да извърши – дългът да служат на отечеството си, на Българската войска ", съобщи генерал-майор Явор Матеев, пълководец на Съвместното командване на специфичните интервенции.



България взе участие със свои военни контингенти в интервенцията за стабилизиране и възобновяване на Ирак от 2003 до 2008 година. За това време даваме 13 жертви, които през днешния ден бяха почетени с боен обред и панихида в Карлово. А пред паметника - знак на битката със международния тероризъм, бяха поднесени венци и цветя.



" Те са героите от най-новата ни военна история. И техните имена ще останат вечно в нас. Изразявам благодарност и към тези потърпевши в тази покруса понесли философски получените контузии ", съобщи адмирал Емил Ефтимов – шеф на защитата.

" Ние ценим напъните на нашите военнослужещи, приносът им към интернационалния мир и сигурност и се покланяме надълбоко към героизма и саможертвата и жертвите, които дадохме в тези интервенции ", съобщи Тодор Тагарев – министър на защитата.



фотоси: Българска телеграфна агенция

Български военнослужещи и сега вземат участие в мироопазваща задача в Ирак.

Репортаж: Д. Димитров, Ан. Кючуков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР