С военна церемония, изложби, концерти и участия на ученици и

...
С военна церемония, изложби, концерти и участия на ученици и
Коментари Харесай

Почитаме Раковски с военна церемония и две изложби

С военна гала, изложения, концерти и участия на възпитаници и студенти от пловдивските образователни заведения ще премине честването на 200-годишнината от рождението на Георги Стойков Раковски на 14 април.

В Пловдив то ще стартира с военна гала пред паметника на революционера в Цар Симеоновата градина, полагане на венци и цветя, музикална стратегия и разкриване на две изложения.

Официалното слово във връзка кръглата годишнина ще бъде произнесено от Кмета на Пловдив Здравко Димитров, който е и член на Инициативния комитет на националното честване. Събитията ще бъдат излъчени и онлайн, посредством фейсбук страницата на Община Пловдив.

Ето и програмата за деня:

14 април 2021 година, сряда, пред паметника на Георги Раковски в Цар Симеоновата градина

В 11 часа ще стартира тържественото честване. Водещ е артистът от Драматичен спектакъл - Пловдив Николай Станчев. Слово ще изнесе кметът Здравко Димитров. На място ще бъде Военният духов оркестър, почетна рота от представителни формирования на гарнизон Пловдив, представители на комитет „ Родолюбие “ и комитет „ Васил Левски “, Представителен гвардейски блок към Детска градина " Мая " с началник и шеф господин Стоил Семерджиев и Девическа хорова групировка " Евмолпея”.

В 11.30 часа ще бъде открита фотодокументална галерия за живота и делото на Георги Раковски „ Мечтател безразсъден, облик невъзможен”. Заглавието е взаимствано от стихотворението на националния стихотворец Иван Вазов, написано през 1882 година в Пловдив. Тя е готова от Регионален исторически музей – Пловдив и ще бъде експонирана на 10 структури в градината „ Цар Симеон” - общо 20 табла. Всички те са в непосредствена непосредственост с паметника. Изложбата навън ще даде опция на хиляди пловдивчани да се срещнат с нея във времето на рестриктивните мерки от COVID-19, както и за разглеждане от възпитаници.

В 12.30 часа ще има разкриване на музейна галерия с истински исторически свидетелства за живота и делото на Георги Раковски в експозиция „ Българско Възраждане” на РИМ – Пловдив на ул. „ Цанко Лавренов” № 1 в Старинен Пловдив.

В нея ще бъдат показани истинската сабя на Раковски от фонда на музея в Русе, възстановка на главата на Раковски от Института по антропология на Българска академия на науките, истински издания на Раковски, истински материали на адютанта на Раковски - Бранислав Велешки, в това число и сандъка за преместване движимостите на Раковски при непрекъснатите му странствания и други

Изложбите ще бъдат експонирани през април и май.

Съпътстваща стратегия:

- Ученическият план „ Народните будители и аз” през 2021 година е отдаден на Георги Раковски /8 тематики за Георги Раковски и 1 тематика за неговия вуйчо Георги Мамарчев, които ще се създават през годината/. Община Пловдив обезпечава премиите за участниците на заключителното празненство в Пловдив, както и разноските по пътуваща галерия с произведения на възпитаници, взели участие в Индивидуалното съревнование на плана „ Народните будители и Аз “, която ще бъде показана в градовете Котел, Карлово, Калофер, Сливен, Велико Търново и Пловдив.

- Участие на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство с поредност от концерти, отдадени на юбилея. Съобразно рестриктивните мерки, свързани с пандемията част от концертите ще се проведат в залите и дворните пространства на Регионален исторически музей - Пловдив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР