С военен ритуал и панихида във Велико Търново бяха чествани

...
С военен ритуал и панихида във Велико Търново бяха чествани
Коментари Харесай

С военен ритуал и панихида: Във Велико Търново отбелязаха 145 години от Освобождението на града

С боен обред и панихида във Велико Търново бяха празнувани 145 години от Освобождението и началото на на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.).

Пред паметника „ Майка България “ беше отслужена заупокойна молитва в памет на героите починали за Освобождението. Под звуците на церемониален марш в осъществяване на духовия оркестър на НВУ “Васил Левски “ бяха поднесени венци и цветя от името на институции, десетки жители също отдадоха своята респект.

Според историческата информация - на 7 юли 1877 година в 17:00 часа военачалник Гурко влезнал във Велико Търново дружно с херцог Лейхтенбергски и един гвардейски ескадрон. Главните сили на отряда ген. Гурко разположил в края на града, а конницата изпратил към Омуртаг, Елена, Габрово и Севлиево. Населението ги посрещнало възторжено, а в своя доклад от същия ден ген. Гурко рапортува: " Днес превзех Търново с пердах ".

В чест на годишнината в центъра на Велико Търново е подредена изложбата „ Памет за Опълчението “.
 Българска телеграфна агенция
Експозицията, формирана от експерти от Регионалния исторически музей, демонстрира български опълченци от великотърновския край, взели участие в Руско-турската война, отличили се с особена смелост по време на сраженията и получили ордени и наградни оценки за заслуги по време на войната. Представени са техни фотографии, както и принадлежали им медали, ордени, огнестрелни и хладни оръжия, персонални движимости и документи, съхранявани във фондовете на музея.

В изложбата са употребявани и литографии и гравюри, показващи освещаването на Самарското знаме от отец Петър Драганов, роден във великотърновското село Дичин и връчването на знамето на българите – опълченци. Представено е и знамето, ушито за Априлското въстание, само че останало неизползвано и тържествено връчено от търновци на ген. Гурко при освобождението на града от съветските войски и е предадено на IV опълченска тайфа. То става знаме на дружината и е носено от нея по време на военните дейности до края на войната.

От 18:00 ч., в парк " Марно поле “, ще има концерт на общинския духов оркестър „ Биг Бенд Велико Търново “. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР