С водоосвещение, отслужено от архим. Богослов – Протосингел на Старозагорска

...
С водоосвещение, отслужено от архим. Богослов – Протосингел на Старозагорска
Коментари Харесай

Стара Загора с модерен и екологичен градски транспорт

С водоосвещение, отслужено от архим. Богослов – Протосингел на Старозагорска св. Митрополия и свещенослужители, в Стара Загора бяха показани първите 18 от общо 33 нови електрически рейса, които ще обновят градския превоз.

Стойността на плана, по който се осъществя начинанието, даващо по-ефективен, интегриран и бърз градски превоз, е близо 54 млн. лв., от които безплатно финансиране са 44 897 786,65 лв.. Първите електробуси в Стара Загора потеглят още на следващия ден по линии №3 и № 8.

„ Радвам се, че нашият град ще има тъкмо тези електробуси, които подсигуряват високо качество на транспортните средства. Те дават и една по-евтина услуга, както и понижаване на разноските за гориво. Същите рейсове обслужват Лондон и Париж. Този факт приказва, че сме създали добър избор. Когато се случва нещо хубаво, то би трябвало да се признава. Пожелавам на всички старозагорци да бъдат здрави, както и да се възползват от новите транспортни средства на драго сърце “, сподели по време на представянето на електробусите кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той добави, че следва Община Стара Загора да изготви план за създаване на слънчев парк, който да обезпечава електропотреблението на една по-разумна цена. Тодоров насочи привет към екипа на общинското сдружение, както и към този на администрацията, за сполучливия план.

„ За мен е огромна чест да съм още веднъж в Стара Загора. Във вашия град съществува едно ползотворно съдействие сред нашите страни на разнообразни равнища “, сподели пред гостите Н. Пр. Алехандро Поланко – Посланик на Кралство Испания в България. Той показа и част от поставените и утвърдени от Организация на обединените нации 17 цели за стабилно развиване. Под номер 11 в листата на държавите-членки е предизвикването за реализиране на устойчиви общности. „ 80% от излъчванията на градовете се дължат на моторни транспортни средства. Ето за какво градската подвижност е от основно значение за превръщането на европейските градове в устойчиви градски пространства. Със събития като днешното виждаме, че Стара Загора е водач в това отношение. Испания, със своите компании и обществени институции, е водеща в оправянето с градските провокации посредством нововъведения и в битката против промените на климата в международен мащаб. Превърнахме се в интернационален референт във връзка с решенията Smart city ”. Днес, Стара Загора даде явен знак, че е пионер в този преход. Надявам се, че тези прелестни рейсове ще обслужват града в екологичния му преход и ще се харесат на старозагорци “, сподели още Посланикът  на Испания у нас. По време на речта си, Н. Пр. Алехандро Поланко заяви, че следва разкриване на галерия под липите, отдадена на творчеството на Сервантес.

„ Днес сме тук, с цел да отпразнуваме началото на нова епоха за вашия град, тъй като това не е просто показване на нови електрически рейсове. От в този момент нататък, Стара Загора и нейната общественост ще се възползват от по-устойчив и природосъобразен метод на напредване. Всичко това, дружно със зашеметяващия дизайн, ще донесе на жителите  удобство и вяра за още по-добро развиване на града “, сподели Микел Иризар, представител на фирмата-производител на автобусите Irizar E-mobility. Той благодари и на българските сътрудници – „ Ел бус трак енд коуч България “ ЕООД, на испанската компания, които са фирмата-изпълнител на доставката на 33 нови електробуса за Стара Загора.

„ Благодаря на всички, които способстваха за реализацията на този план. Отвяряме една нова страница в 70-годишната история на публичния превоз в Стара Загора. Придобиваме иновационни електрически рейсове, които ще създадат по този начин, че въздуха да е по-добър, както и напредването да е по-комфортно. Да имаме един еластичен градски превоз “, показа и инж. Георги Станчев, шеф на „ Тролейбусни и автобусни транспорти “ ЕООД. Той благодари на ползвателите на градския превоз, които от думите му стана ясно, че се усилват. „ Irizar E-mobility “ е електрически рейс, който е от градски вид, екипиран с 4-модулна литиево-йонна батерия. Пробегът му с едно зареждане е 240 км. Оборудван е със специфични филтри – които пречистват въздуха. Седалките са ергометрични и лесни за разчистване. Всеки един рейс е оборудван и с USB порт за зареждане на мобилни устройства “, даде механически характерности за новите возила инж. Станчев.

Електробусите са с дължина 12 метра, нископодови, с 26 седящи места (без водача), а общият брой пасажери може да бъде 72. Имат по три двукрили обслужващи порти, както и 10 стоп бутона. Осигурено е място за майки с колички и дребни деца, както и за трудноподвижни пасажери. Четири IP камери ще дават картина в действително време. Информационни табла оказват маршрута на возилото.

До месеци се чакат и останалите електробуси, които ще покрият съвсем всички градски линии. Част от плана са и 18 двойни зарядни станции, които са инсталирани в депото на „ Тролейбусни и автобусни транспорти “.  

В представянето на модерните рейсове и първата публична обиколка на новите возила се включиха още Роберто Руис – търговско-икономически консултант в Посолството на Кралство Испания в България и Асиер Постиго – механически специалист в испанското посолство, зам.-кметовете на Стара Загора Радостин Танев и инж. Янчо Калоянов, общински съветници, шефове на дирекции и отдели в Общинска администрация, някогашни и сегашни чиновници на общинското сдружение, медии. Двата електрически рейса минаха през днешния ден по линия №3.

Административният контракт за даване на безплатна помощ е с № от ИСУН 2020 № BG16M1OP002-5.004-0002 „ Прилагане на ограничения за възстановяване качеството на живот в град Стара Загора “ по процедура за непосредствено даване № BG16M1OP002-5.004 „ Мерки за адресиране на превоза като източник на замърсяване на атмосферния въздух по предпочитана ос 5 „ Подобряване качеството на атмосферния въздух “ сред Община Стара Загора и Министерство на околната среда и водите, Управляващ орган на Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР