С викове оставка протестиращите на АМ Тракия посрещнаха думите на

...
С викове оставка протестиращите на АМ Тракия посрещнаха думите на
Коментари Харесай

В редиците на протестиращите вече се говори за ефективна стачка

С крясъци " оставка " протестиращите на Автомагистрала " Тракия " посрещнаха думите на премиера Денков. Хората изслушаха онлайн брифинга от Министерски съвет и дефинираха като погрешно изявлението, че с териториалните проекти България не поема ангажимент да закрие избрани мощности, свързани с производството на ток от въглища.

Противопоставяне сред двата синдиката КНСБ и КТ " Подкрепа " няма, няма и политическо въздействие, настояват протестиращите. Такива бяха и виковете им по време на брифинга в Министерски съвет.

" Абсолютно всичко, което сподели господин Денков, ние изрично не сме съгласни. Мините да свършат черната работа, а парите от Брюксел да отидат в това дружество, което най-после ще продаде тези терени ", разяснява Бисер Бинев.

" Ние желаеме да запазим цялата енергийна сигурност на страната ни, желая да го разберете ", сподели Пламен Панков.

Предложението за погашение на обзещетение на служащите, които желаят да изоставен, протестиращите одобряват с съмнение. И имат свое предложение към ръководещите.

" Вместо на нас 36, ние да дадем на тях 48 от нашите джобове да се махнат те ", сподели протестиращ.

" Не са такива баснословни заплатите каквито се цитират по медиите. Малко над междинната заплата са заплатите в Мини марица изток ", уточни Росица Тонева от " Мини Марица Изток - Човешки запаси ".

И след чутото от премиера, енергетици и миньори остават на блокадата. Дежурства на смени, сън под намерено небе и доставка на храна – по този начин мина третия ден от митинга край Стара Загора, където пристигнаха цели фамилии.

" Докато се изпълнят нашите претенции, ще сме тук. Значи някой би трябвало да ни обърне в действителност внимание ", сподели Стойчо Панев.

Хората желаят ясни гаранции за дълготрайно опазване на работните им места.

" Прави се проект, но след 26 година затварят две трети, кажи речи от ТЕЦ-овете. ТЕЦ-ът не е кибритена съчка да я драснеш, да я запалиш и вечерта да има ток, след това сутринта да го изгасиш и да не ти би трябвало, щото има солари ", сподели протестиращ.

Протестиращите отхвърлиха да седнат на масата на договарянията в министерския съвет. Малко преди часа, в който бяха поканени в столицата, при тях на блокадата пристигна водачът на " Подкрепа " Димитър Манолов. И стана ясно, че към този момент се приказва за ефикасна стачка.

" Това е идващото нещо, за което си мисля и по никакъв метод не го изключвам. А зимата идва. И вечерта в 6 часа би трябвало да има от някъде ток. То тогава и денем няма да има, де като пристигна зимата ", уточни Димитър Манолов – ръководител на КТ „ Подкрепа “.

Според синдикатите, подписаният План за възобновяване е диаметрално противопоставен на това, което им е било дадено.

Репортер: Галена Паскова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР