С възстановяването на две от трите основни части на Банското

...
С възстановяването на две от трите основни части на Банското
Коментари Харесай

До една година завършват ремонтите в Зографския манастир на Атон

С възобновяване на две от трите съществени елементи на Банското крило приключват огромните ремонтни действия в манастирския комплекс на Зографския “Св. Георги “ на Атон. На 17 ноември тази година за повторно министерски съвет отдели средства за поправки на светогорската обител, оповестява Българска телеграфна агенция.

Този път са отпуснати 2.3 млн лева Източното (Банското) крило е постройка от 1756 година и от този момент в нея са правени единствено частични ремонти. Сега се прави повсеместен ремонт.

Първите средства за това са отпуснати от българското държавно управление в края на 2019 година, описа за Българска телеграфна агенция йеромонах Гавриил от Зографския манастир. Тогава е била реставрирана съвсем цялата структура на постройката, оправени са фасадите. Сега продължава възобновяване на постройката от вътрешната страна и подмяната на разнообразни системи – за отопление, осветяване и вентилация. Ремонтирани са и покривите на целия манастир.
свързани новини10061на 05.05.202029159на 20.11.2019
Източното или Банското крило е издигнато през 18 век със средства на заможния банскалия хаджи Вълчо. В него българският будител преп. Паисий е довършил своята История славянобългарска.

“За момента външният тип на тази част от манастира придава безстопанствен образ на цялата обител. Всеки поддръжник, който посещава други манастири на и вижда по какъв начин те са актуализирани, и когато влезе в Зограф, несъзнателно си задава въпроса: „ Защо тук се вижда такава съсипия? “. Затова и основна цел на монашеското приятелство в Зографската обител е обновяването на Банската махала, както още са наричали това крило в по-старо време “, изясни о. Гавриил.
свързани новини43743на 21.01.2018
Той изрази убеденост, че до една година ремонтът ще приключи, средства има и реставрационните действия се реализират по проект. „ Тежките неща и неяснотите към този момент минаха и те бяха свързани с това да се види по какъв начин да се издигне постройката, по какъв начин вътрешно да се оправи структурата “, сподели той.

Манастирът е отворен за поклонници, само че поради противоепидемичните ограничавания не могат да го посещават повече от 10 индивида дневно.

Днес в Зографския публично живеят тридесет и осем монаси, като не всички са българи – има също двама монаси от Грузия и двама от Молдова, споделя о. Гавриил пред Българска телеграфна агенция.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР