С Цвети си говорехме за наближаващия 1 ноември - Ден

...
С Цвети си говорехме за наближаващия 1 ноември - Ден
Коментари Харесай

Пъзел за най-малките - Народните будители за деца и родители

С Цвети си говорехме за наближаващия 1 ноември - Ден на националните будители. Хрумна ни че, дребните деца сред 3-4 години обичат пъзели, спомних си, че още от 2 годишна възраст синът ми изпитваше интерес към паметниците - едно от най-прекрасните неща в децата - любознателността им и желанието да научат всичко от заобикалящия ги свят. Помислихме си, за какво да не срещнем децата образно с част от българските национални будители.

В тази възраст - 2,5-4 годинки - децата могат да познават и съпоставят идентични облици, а също по този начин да откриват изчезнала част в обещано изображение. Добавяме рязане, лепене, диалози с мама и тати и ето - игра, подпомагаща и разрастваща образното мислене, фината моторика и нещо не по-малко значимо - общуването с родителя.

Смятам, че посредством играта децата биха възприели и запомнили с готовност и доста по-лесно българските национални будители. Не споделям, че това е нужно на такава възраст - само че е част от образни мемоари, които ще се отключат по доста елементарен метод, когато пристигна времето за това. Ученическите години не са чак толкоз надалеч. Тогава, уповавам се, облиците на будителите няма да са нещо непознато, част от официални познания и просто образователен материал, а приятна асоциация, основа, която ще предизвика детската ученолюбивост.

Цвети приготви за по-големите деца, което може да се трансформира по този начин, че.



Може да " създадете разпоредбите " на тази игра с някаква персонална концепция, по отношение на характерността на детето.
Аз да вземем за пример ще му опиша, че това са " чичковците " Левски и Ботев, чиито къщи посетихме преди време. Ще разгледаме фотоси от тези места, на които е и самият той.


Разбира се, съм подготвила ножица и за него. Засега не съумява да следва съвършено линиите, само че не пречи да си отпечатваме няколко копия, които да изреже и детето.
Освен да познае коя част къде би трябвало да се постави, ще би трябвало да употребява и уменията си да работи с лепилото.

Първият лист // е мястото на което ще залепим изчезналите елементи от лист 2 //

Играта, мисля, е ясна.
Казваме на децата, че в този момент ще изрежем тези детайли и ще ги залепим на изчезналите места, с цел да стане изображението цяло.
Подканваме детето да познае коя част къде би трябвало да бъде сложена. Когато постави правилен детайл, го окуражаваме и му споделяме, че този човек се споделя: Васил Левски и така нататък

После можем да повторим няколко пъти играта, а най-после и да ги залепи. Разбира се, и да кажем, че това е Христо Ботев /или друго име/ - български национален будител.

Бъдете подготвени за: Какво е будител!?:)



Ето по какъв начин се оправиха и децата:





С тази игра децата ще научат за националните будители - посредством игра и ръчен труд

Нашият самобитен пъзел се състои от две странички, които да отпечатвате. От едната би трябвало да изрежете изчезналите половинки от портретите.
А върху другата страница би трябвало да ги залепите на съответстващите им половинки.




Нашето приятелче, ококореното паунче, ще наглежда по какъв начин се оправят дечицата и с ваша помощ, дали са научили кои са " чичковците от картинките "

Ако смяташ, че тази публикация ще е потребна и забавна за други хора, ще се радваме да я споделиш.

Прочети още:

Заповядайте в:
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР