С церемония Първа копка“, организирана от Община Мездра, официално беше

...
С церемония Първа копка“, организирана от Община Мездра, официално беше
Коментари Харесай

Със символична „Първа копка“ започна изпълнението на проект за енергийно обновяване на две многофамилни жилищни сгради в Мездра /снимки/

С гала „ Първа копка “, проведена от Община Мездра, публично беше даден старт на строително-монтажните действия за енергийно възобновяване на две многофамилни жилищни здания в гр. Мездра - блок „ Леденик 3 “ на ул. „ Христо Ботев “ №72-74-76 и блок на ул. „ Св. Патриарх Евтимий “ №8.
Изпълнението на енергоспестяващите ограничения се реализира по Проект BG16RFOP001-2.003-0031 „ Въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост в две многофамилни жилищни здания в град Мездра “, Договор BG16RFOP001-2.003-0031-C01, по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година
Общата стойност на плана е 1 499 530.77 лева, от които 1 274 601.15 лева безплатна финансова помощ от Европейския фонд за районно развиване, а 224 929.62 лева - национално финансиране.
Изпълнител на инженеринга - планиране и строително-монтажни действия по плана, е „ НСК София “ ЕООД - София, а оценката за сходство на капиталовите планове и упражняването на строителен контрол ще бъдат осъществени от „ Ведипема-М “ ДЗЗД - София. Срокът за осъществяване е 16 месеца - до 23 януари 2024 година
Сградите не са ремонтирани повече от 40 години, откогато са издигнати. За всяка от тях е очакван пакет от енергоспестяващи ограничения, който включва замяна на дограмата, топлинно уединяване на външните стени, покриви, подове и други, както и ремонт или замяна на електрическата апаратура в общите елементи с енергоспестяващи детайли. Отделно ще бъде обезпечена налична архитектурна среда до първото етажно равнище - равнището с асансьор.
С използването тези ограничения ще се понижат топлинните загуби, което ще снижи разноските за отопление и изстудяване на постройките, и ще се увеличи качеството на живот на общо 150 семейства, притежатели на жилища в двете здания.
На символичната „ Първа копка “, която се организира пред една от двете многофамилни жилищни здания - бл. „ Леденик 3 “, участваха кметът на община Мездра Иван Аспарухов, инж. Николинка Кътовска - началник на плана, представители на Сдружението на притежателите и на компаниите реализатори на енергоспестяващите ограничения и на строителния контрол, както и други заинтригувани лица.
„ Фирмата реализатор на инженеринга е сериозна компания, построила е много обекти, тъй че не се съмняваме в това, което ще направи, сподели Иван Аспарухов при пускане на строително-монтажните действия по плана. Познаваме добре и компанията реализатор на строителния контрол, която е доста прецизна. Представителите на Сдружението на притежателите обаче също би трябвало да вземат интензивно присъединяване в целия развой на строителството, да поемат своята отговорност и да оказват подпомагане на изпълнителите да си свършат работата.
Да си пожелаем след няколко месеца тези два блока да придобият напълно различен тип, да се поздравим с едно положително осъществяване и всички да бъдат удовлетворени, най-много живеещите в тези многофамилни жилищни здания.
Гарантирам ви - от името на Общината, от името на строителя и на строителния контрол - че всичко, което планувано в техническата документи, ще бъде изпълнено. “  
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР