С цел създаване на организация за гарантиране на политическите права

...
С цел създаване на организация за гарантиране на политическите права
Коментари Харесай

17 души са привлечени като обвиняеми за нарушения на изборния процес

С цел основаване на организация за гарантиране на политическите права на жителите и за законосъобразно осъществяване на изборите на 29.10.2023 година  за общински съветници и за кметове, както и за обезпечаване на бърза и съответна реакция против закононарушения, свързани с изборния развой, със взаимна заповед на и.ф. основен прокурор на Република България Борислав Сарафов, министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и ръководителя на Държавна организация „ Национална сигурност “ Пламен Тончев през м. септември 2023 година бе основано Национално междуведомствено звено.

Звеното, което се управлява от Мария Павлова, заместител основен прокурор при ВКП, работи от деня на разкриване на предизборната акция и ще завърши своята работа 30 дни след формалното оповестяване от ЦИК на окончателните изборни резултати.

Във Върховна касационна прокуратура (ВКП) се обобщава постъпилата от прокуратурите в страната информация за формираните преписки и досъдебни производства за закононарушения срещу политическите права на жителите.

До 15.00 часа на 29.10.2023 година са формирани 157 досъдебни производства. В качеството на обвинени са привлечени 17 лица.

По апелативни региони досъдебните производства, свързани с вота, са разпределени, както следва: АП-София - 61; АП-Бургас - 44; АП-Пловдив - 9; АП-Варна – 36; АП-Велико Търново – 7. Продължава работата и по други сигнали, по част от които е допустимо да се образуват нови досъдебни производства.

Постановена е неоправдателна присъда за жена от с. Николаево, обл. Плевен, за закононарушение по член 167, ал.2 от Наказателен кодекс – пазаруване на гласове. Тя е лишена и от право да заема избрана държавна или социална служба (изборна длъжност) за период от  три години.

По формираните досъдебни производства са осъществени голям брой дейности по следствието, проучват се доказателствата.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР