С цел създаване на организация за гарантиране на политическите права

...
С цел създаване на организация за гарантиране на политическите права
Коментари Харесай

17 души са привлечени като обвиняеми за нарушения на изборния процес

С цел основаване на организация за гарантиране на политическите права на жителите и за законосъобразно осъществяване на изборите на 29.10.2023 г.  за общински съветници и за кметове, както и за обезпечаване на бърза и съответна реакция против закононарушения, свързани с изборния развой, със взаимна заповед на и.ф. основен прокурор на Република България Борислав Сарафов, министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и ръководителя на Държавна организация „ Национална сигурност “ Пламен Тончев през м. септември 2023 година бе основано Национално междуведомствено звено.
Всичко по тематиката: Местни избори 2023 512
Звеното, което се управлява от Мария Павлова, заместител основен прокурор при ВКП, работи от деня на разкриване на предизборната акция и ще завърши своята работа 30 дни след формалното оповестяване от ЦИК на окончателните изборни резултати.

Във Върховна касационна прокуратура (ВКП) се обобщава постъпилата от прокуратурите в страната информация за формираните преписки и досъдебни производства за закононарушения срещу политическите права на жителите.

До 15.00 часа на 29.10.2023 година са формирани 157 досъдебни производства. В качеството на обвинени са привлечени 17 лица.

По апелативни региони досъдебните производства, свързани с вота, са разпределени, както следва: АП-София - 61; АП-Бургас - 44; АП-Пловдив - 9; АП-Варна – 36; АП-Велико Търново – 7. Продължава работата и по други сигнали, по част от които е допустимо да се образуват нови досъдебни производства.

Постановена е неоправдателна присъда за жена от с. Николаево, обл. Плевен, за закононарушение по член 167, ал.2 от Наказателен кодекс – пазаруване на гласове. Тя е лишена и от право да заема избрана държавна или социална служба (изборна длъжност) за период от  три години.

По формираните досъдебни производства са осъществени голям брой дейности по следствието, проучват се доказателствата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР