С цел създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на

...
С цел създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на
Коментари Харесай

От днес влиза в сила забраната за риболов в Дунав, Черно море и вътрешните водоеми

С цел основаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на пролетно-лятно размножаващите се риби и в сходство със Закона за рибарството и аквакултурите (ЗРА), министърът на земеделието и храните, в съгласие с министъра на околната среда и водите, годишно със заповед вкарва възбрана за улов на риба и други водни организми през интервала на тяхното размножаване. Забраната се вкарва за Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти.

През актуалната 2024 година със Заповед № РД09-406/11.04.2024 година на министър Кирил Вътев се не разрешава риболова на карагьоз (Alosa immaculata) от 01.05.2024 година до 31.05.2024 година в това число, в българския сектор на река Дунав и на попчета (Gobiidae) от 15.04.2024 година до 15.05.2024 година в това число, във водите на Черно море.

Забраната за лов на риба на калкан (Scophthalmus maximus) е от 15.04.2024 година до 15.06.2024 година в това число. По отношение на калкана в този интервал се не разрешават с изключение на всякаква риболовна активност и прекачване, задържане на борда, разтоварване и първа продажба, според Регламент (ЕС) 2024/259 на Съвета от 10 януари 2024 година за установяване за 2024 година на опциите за лов на риба на някои рибни ресурси и групи рибни ресурси, използвани в Средиземно море и Черно море.

За всички останали пролетно–лятно размножаващи се риби възбраните за лов на риба са според от надморската височина на водните обекти според интервалите избрани в Приложение № 1 от ЗРА.

Също по този начин със заповедта се удължава възбраната за улов на бяла риба (Sander lucioperca), щука (Esox lucius) и распер (Aspius aspius) в българския сектор на река Дунав до 31.05.2024 година в това число за запазване на популацията на пролетно-лятно размножаващите се шаранови, сомови и други топлолюбиви риби в реката и понижаване на прилова им.

Важно за лицата, извършващи любителски лов на риба е, че са избрани водоеми, в които любителският лов на риба е позволен в интервала на възбраната.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР