С цел обхващане и задържане на ромските деца от Асеновград

...
С цел обхващане и задържане на ромските деца от Асеновград
Коментари Харесай

Ще въвеждат сесии по сексуално образование в ромски училища

С цел обгръщане и задържане на ромските деца от Асеновград в просветителната система, ще се ползват разнообразни действия , заложени в Плана за деяние на Община Асенoвград за консолидиране на ромите (2018 г.-2020 г.), съобщи коспондентът на Actualno.com от града.
Стратегията обгръща шест предпочитани области на интеграционна политика: образование; здравеопазване; жилищни условия; заетост; господство на закона и недискриминация; просвета и спорт; медии. За интервала 2018 - 2020 година следва образуване на акции за повишение осведомеността на ромските родители по отношение на изгодите от образованието . И още – привличане на майките и татковците в учебния живот на децата им посредством включване в публични препоръки и взаимни мероприятия, екскурзии, концерти, спортни празници и други.
Планира се въвеждане на интерактивни сесии по здравно и полово обучение, като част от наложителната образователна стратегия в учебните заведения, в които учениците са най-вече от ромския етнос. Относно безработицата измежду ромите, Община Асенoвград възнамерява обезпечаване на краткотрайна претовареност и включване на безработните лица в проведени обучителни курсове за ограмотяване и мотивация за интензивно търсене на работа. За запазване на публичния ред в регионите с плътно ромско население, каквито са асеновградския квартал " Лозница " и село Боянци, се планува постоянно осъществяване на срещи, беседи и образования измежду ромските водачи от полицейски чиновници . Идеите ще се осъществят в учебното заведение с по-висок брой ромчета, както и в ромската махала на Асеновград. Целта е предварителна защита на зависимости и способи на реагиране при конфликтни и рискови систуации.
Анализ демонстрира, че основните фактори, пораждащи престъпност в ромската общественост и в други такива, в които има хора в неравностойно състояние, са свързани с проблеми като беднотия, неприятни жилищни условия, безработица, неначетеност, присъединяване в сивата стопанска система (събиране на желязо за предаването му на вторични първични материали, противозаконни дърводобив и прибиране на непозната годишна продукция и други). Най-честите нарушавания на публичния ред са обусловени от кавги и сбивания, след приложимост на алкохол или наркотични субстанции (предимно на основата на неуредени междуродови отношения), мощна музика, дребно безчинство.
В културно отношение, до 2020 година Община Асенoвград обмисля осъществяване на креативен прояви с присъединяване на изтъкнати създатели от етнически групи. Предвижда се и привличане на от ден на ден ромчета в спортните клубове. От изследване излиза наяве, че популацията на общината по непрекъснат и сегашен адрес към 15.12.2017 година е към 60 350 души. От тях в града обитават близо 50 000 души. По данни на специалисти в Общинска администрация, ромското население в Асенoвградско е към 9%.
На фона на процентната статистика, при броене като " роми " са се определили тъкмо 633 души. Данните сочат, че продължава наклонността част от хората да се самоопределят като българи, турци и други , което произтича от правото на лицето единствено да дефинира етническата си принадлежност. Във всяко от образователните заведения в общината се образоват деца от ромски генезис, като в ОУ " Никола Вапцаров " 100% от учениците са роми. Това е най-близкото образователно заведение до квартал " Лозница ". През 2017 година в учебното заведение са се обучавали 701 деца. Около 100% са и ромите, посещаващи ОУ " Професор лекар Асен Златаров " в асеновградското село Боянци, като през предходната година в образователното заведение са учили 210 деца.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР