С цел да се справят с маларията учените генно модифицираха

...
С цел да се справят с маларията учените генно модифицираха
Коментари Харесай

Пуснаха генетично модифицирани комари в африканска държава

С цел да се оправят с маларията учените генно модифицираха комари и ги пуснаха в източноафриканската страна Джибути, съобщи Си Ен Ен.

Джибути е една от най-малките страни в Африка, с малко над един милион поданици. Тя се бори с трагичното нарастване на случаите на малария, внезапно скочили от 27 през 2012 година до повече от 70 000 през последните години, по данни на СЗО. Здравният орган отдава повишаването на появяването на „ Anopheles stephensi ”, инвазивен азиатски тип комар, който придвижва смъртоносната болест.

Техниката включва освобождение на генетично модифицирани мъжки комари в дивата природа, които да се чифтосват с женските преносители на болестта. Въведеният ген не разрешава на женското поколение да оцелее до зрелост, като дейно понижава популацията на комари, пренасящи малария. Мъжките комари не хапят и затова не могат да придвижват заболяването.

Същият тип комари е открит в Етиопия и Сомалия и съставлява сериозна районна опасност. Повечето комари, предаващи малария в Африка, се развъждат в селските региони. Но „ Anopheles Stephensi ” процъфтява в градска среда, засилвайки провокациите пред публичното здраве за най-вече градския периметър на Джибути.

В световен проект на инфекциите от малария, Африка съставлява 96% от смъртните случаи от заболяването в света през 2021 година, съгласно СЗО, съобщи Нова тв.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР