С традиционни демонстрации и състезания конната полиция към Столичната дирекция

...
С традиционни демонстрации и състезания конната полиция към Столичната дирекция
Коментари Харесай

Традиционни кушии в квартал Бенковски за Тодоровден

С обичайни демонстрации и надпревари конната полиция към Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), Народно читалище " Георги Бенковски " и  жителите на кв. " Бенковски " в София означиха Тодоровден и празника на коня, предава Българска телеграфна агенция.

Служителите на Група „ Конна полиция ” към ОСПС – Столична дирекция на вътрешните работи бяха посрещнати на площада в квартала с питка и жито за благодат. Деца от читалище " Георги Бенковски " изпяха националната ария " Свети Тодор коня кове " и им раздадоха колаци и мартеници. Отец Георги Янев от храм " Свети Николай Мирликийски Чудотворец " отслужи водосвет за здраве. 

Тодоровден се отбелязва постоянно в първата събота на Великденския пост. Празникът е прочут още и като Конски Великден. 

На Тодоровден, първият пролетен празник, ергените потеглят от къща на къща, домакините ги подаряват с колаци, а конете - с овес. Това е една традиция, която читалището е възобновило дружно с ескадрона на Министерство на вътрешните работи повече от 45 години, описа Цветанка Тонева, секретар на читалище " Георги Бенковски-1911 ". 

След ритуала на площада празникът продължи на стадиона в кв. " Бенковски " с обичайната кушия. Конните служители на реда направиха демонстрации на езда под музикален акомпанимент - карусел, полицейски дейности при вълнения на всеобщи събития и придвижване със сабя. След това премериха сили в прескачане на трудности по двойки. За най-добре представилите се са планувани награди. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР