С този дефицит България няма да има икономическо развитие, нито

...
С този дефицит България няма да има икономическо развитие, нито
Коментари Харесай

Николай Василев: Това е най-разхитителният бюджет в историята на България, изсипваме пари със самосвали

С този недостиг България няма да има икономическо развиване, нито непоклатимост, планува специалистът
„ Това е най-разхитителният бюджет в историята на България. От Виденов до в този момент държавните разноски като част от Брутният вътрешен продукт са били сред 33 и 40 %, а в този момент за нула време новите ръководещи в края на годината по мое пресмятане ще приключи с 48 % разноски. Това, в която и просвета да вземем експерт, ще каже, че подобен скок е смъртоносен “, сподели някогашният вицепремиер и някогашен стопански министър (2001 – 2003) Николай Василев в „ Твоят ден “ по Нова нюз. „ Никога България не е била толкоз разхитителна като милиарди. През 2019-та година харчихме 40 и няколко милиарда от Брутният вътрешен продукт. Миналата година президентът назова бюджет от 52 милиарда лв. като „ разточителен “, а в този момент вървим към 69 милиарда. Това са колосални средства “, акцентира той. Според изчисленията е обикновено България да харчи към 55 милиарда лв., което е 39 % от Брутният вътрешен продукт “.

Дефицитът също ще бъде най-големият в историята на страната – „ с това, което считат да вършат са се запътили към 8 %. С това България няма да има икономическо развиване, нито непоклатимост. Може и да излезем от Еврозоната, преди да сме влезнали. Изсипваме пари със самосвали, няма да реализираме задачите си “, акцентира икономистът.

Според Василев сред 1997-ма и 2008-ма година България е имала добра фискална политика и рекордно понижаване на държавния дълг. „ След септември 2020 година се ускоряваме по пързалката надолу и в този момент с голяма скорост. В момента ръководещите имат вяра, че колкото повече милиарди се раздават по-добре “, счита икономистът. И предвижда, че два мандата с такова финансово ръководство ще доведат до рецесията в Гърция, настъпила през 2010 година

„ Ако такива хора ни управляваха последните 20 години, в този момент България нямаше да е функционираща стопанска система и щеше да е по-бедна “, счита той. По енергийната тематика споделя, че не му харесва да има държавни сдружения 32 години след началото на прехода. „ Ако беше приватизирана и либерализирана енергетиката, нямаше да се занимаваме с тези неща. В връзката никой не разисква сходни въпроси “.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР