С толкова много чат приложения на телефоните ни идеята да

...
С толкова много чат приложения на телефоните ни идеята да
Коментари Харесай

Възможно ли е в бъдеще да ползваме само едно приложение, с което да пращаме съобщения до всички?

С толкоз доста чат приложения на телефоните ни концепцията да останем единствено с едно, само че да можем посредством него да приказваме с всички си близки хора, сътрудници и професионални сътрудници наподобява привлекателна — само че и съвсем невъзможна. Според Атанас Райков, общоприет управител на Viber за Европа, Близкия Изток и Северна Африка, обаче има причина да се надяваме.

" Ние протегнахме ръка. На 10-годишнината ни нашият изпълнителен шеф насочи предложение към другите водещи играчи, за улеснение на потребителите, да се сътвори съгласуемост сред огромните приложения, при която човек да може да написа през Viber на консуматори в Telegram или WhatsApp и да получава известия ", описа той пред.

" Това е доста комплицирано софтуерно, само че от позиция на потребителския интерес би трябвало да бъде най-правилното решение и посока, в която тези услуги да се развиват в бъдеще. Ние сме склонни да влагаме съществено количество запаси, с цел да може това да се случи — в случай, че не би трябвало да компрометираме нашите правила ", уточни Райков.

Относно евентуално обединение на пазара на чат приложения, Райков акцентира потребността от самостоятелни компании и свободен избор. " Има доста приложения, само че водещите са единствено няколко. Със сигурност би трябвало да има избор, защото три от водещите играчи се имат от Фейсбук. И както се видя със случая с WhatsApp, на процедура това е една компания с три разнообразни лица, само че с еднакъв морал и едно и също отношение към поверителността на данните на техните консуматори. Нуждата да има самостоятелни компании като Viber, които не са част от огромния комплекс на потребление на потребителското внимание и на техните персонални данни в прекаленост, е доста важнa, с цел да има опция и хората, които държат на тези правила, да могат да се възползват от тази опция ", безапелационен е той.

Именно случая с WhatsApp от последните седмици сложи чат приложенията още веднъж под светлината на прожекторите. Планираната смяна на общите условия, съгласно която потребителите не могат да се откажат от шерване на информация за тях с компанията майка Фейсбук, провокира отлив на консуматори и милиони нови регистрации във Viber, Telegram, Signal и други.

Проблемът при Фейсбук и дъщерните ѝ приложения се крие в бизнес модела на компанията, който разчита на събирането и продажбата на персонални данни на потребителите. Не всички приложения обаче работят по този модел. Viber, да вземем за пример, има други източници на доходи, които не са свързани със събирането на персонални данни.

За първи път през 2020 година компанията излиза на облага, уточни Райков. Това " беше доста сериозен бизнес триумф за нас. Също и нелек път, защото ние сме доста деликатни с метода, по който построяваме нашите бизнес модели и услуги за монетизация ", споделя той.

Основните доходи, които Viber генерира, са в три огромни групи. Първата са услуги, свързани с телекомуникационни решения за телекоми по света. " Това са решения, при които ние оказваме помощ на телекоми да построяват по-добри и по-изгодни диалози при интернационалните позвънявания или в роуминг, тъй че ние, тук-там, на които Viber е доста известен, ние можем да бъдем техен сътрудник, да терминираме позвънявания, които са почнали от мобилен телефон, да бъдат в действителност осъществени във Viber при получаващия позвъняването. Това е много сполучлива услуга, с която работим с най-големите телекоми в света ", уточни Райков.

Друга група услуги, която към този момент е главният източник на доходи, са услугите за бизнес известия и бизнес връзка сред бизнесите и техните крайни клиенти. " Това могат да бъдат чатботове, могат да бъдат бизнес известия, които към този момент даже в България са много известни, употребявани са от водещи банки, куриерски услуги, е-комерс компании, както и много други бизнеси в страната ", споделя той.

" На трето място се подреждат рекламите, които се появяват на някои места в нашето приложение, само че ние сме много деликатни с тях и осъзнаваме това равнище на дискомфорт, което от време на време потребителите могат да имат. Нито един не обича реклами. Така че бих споделил е това е област, в която влагаме по-малко и имаме по-малки упоритости за растеж на приходите ", уточни още Райков.

Как да изберем чат приложение?

" Както с всяка друга услуга в интернет е доста значимо потребителите да положат малко време и внимание, с цел да могат да преценяват и да проучат коя услуга в действителност подсигурява и е ангажирана с поверителността на данните, тъй като не всички месиджинг услуги са идентични. Най-важното разделяне, което би трябвало хората да имат поради, е това дали едно приложение има криптиране от край до завършек на данните, или няма. И вторият най-съществен фактор е дали тези данни се пазят в облачна услуга, или не ", безапелационен е Райков.

Първата част с криптирането от край до край значи, че когато има такива криптографски ключове във вашето устройство като консуматори, то тогава даже притежателят на услугата, който препраща известията, не може да ги отключи, защото те са криптирани, показва той. Ако няма такова криптиране и по-късно всичките данни се пазят в облачна услуга, тогава тази облачна услуга колкото и добре да е защитавана сега, може да се случи да бъде хакната, може да се случи да има достъп до тази информация и колкото по-голямо количество информация се пази, толкоз по-атрактивен е този сейф на данни за потребителите, предизвестява той.

" Когато става дума за Viber, ние не пазим нито едно известие, което е доставено до потребителите и подсигуряваме криптирането от край до край в безусловно всички случаи по дифолт — т.е. всеки един диалог, който е гласов или видео и всяко една обмяна на известия, без значение дали той е сред двама души или повече души във Viber група. Това е задействано по дифолт, тъй че ние нямаме никаква опция да прочетем нито една писмен знак или пиксел от фотосите, които вие изпращате ", напомня Райков.

Целият диалог гледайте във видеото
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР