С температури под нормата се характеризира изминалата седмица. В началото

...
С температури под нормата се характеризира изминалата седмица. В началото
Коментари Харесай

Агрометеорологична прогноза: Бави се сеитбата на слънчогледа

С температури под нормата се характеризира миналата седмица. В началото на идващия седемдневен интервал се чака последователно усъвършенстване и нормализиране на топлинните условия и активизиране на вегетационните процеси при земеделските култури.

На някои места в страната още веднъж се предвиждат негативни минимални температури и нараснал риск за повреди при встъпилите във фаза разцвет овошки, предизвестяват от секция Агрометеорология към Национален институт по метеорология и хидрология. За региона на Пловдив и региона такава заплаха няма. Най-ниската предстояща температура е в петък и събота сутринта, когато живакът ще демонстрира 4 градуса, а най-високите дневни температури ще доближат 16 градуса. Валежи ще има в сряда, неделя и понеделник, което ще затрудни работата на полето.

До средата на април вегетацията на есенните посеви ще се реализира с умерени темпове. При зимните житни култури ще протича всеобщо фаза вретенене. При зимната рапица ще доминира фаза бутонизация (от зелен до жълт бутон). В този миг рапичните посеви би трябвало да се обследват за съществуване и компактност на един от най-опасните неприятели - рапичния цветояд. При бройка на вредителя над прага на икономическа вредност (ПИВ повече от 5 бръмбара на растение) е неотложно навреме инсектицидно отнасяне, което е преди фаза разцвет.

В края на първото и началото на второто десетдневие на април се предвижда кратковременно стабилизиране на времето и подобаващи условия за осъществяване на някои неотложни растителнозащитни пръскания при овошките: във фаза пъстър бутон при семковите типове (ябълка, круша) против струпясване, следцъфтежно отнасяне при някои ранно цъфтящите костилкови типове против ранно кафяво изгниване и сачмянка, при черешата и вишната против най-опасната гъбна болест - цилиндроспориоза (т.нар. бяла ръжда) и други

През последните дни от интервала още веднъж се чакат обилни превалявания, които в допълнение ще забавят провеждането на сезонните почвообработки и сеитбата на средноранните пролетни култури. Падналите дъждове през изтеклия интервал преовлажниха горните почвени пластове. Поради тази причина се чакат съществени закъснения при сеитбата на слънчогледа, след агротехническите периоди.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР