С тежка техника и бали слама земеделски производители затвориха главния

...
С тежка техника и бали слама земеделски производители затвориха главния
Коментари Харесай

С тежка техника и бали земеделците затвориха главния път Русе - Велико Търново край село Поликраище

С тежка техника и бали плява аграрни производители затвориха основния път Русе - Велико Търново край село Поликраище в понеделник. Протестиращите изляха цистерни с мляко.

(*Във видеото горе вижте изказването на министъра на земеделието Кирил Вътев във връзка със съглашението сред държавното управление и част от земеделците, които стачкуваха през последната седмица)

Пътят беше затворен в 10:00 часа и съгласно уредниците на митинга ще остане блокиран до 14:00 часа.

" Ние не знаем какво съглашение ще се подписва през днешния ден с част от земеделските организации, научаваме за това от новините ", сподели Цанко Цанев, представител на Българската агрохранителна камара, на Асоциацията на земеделските производители в България и на Говедовъдния съюз.

Кирил Вътев и земеделците оформиха дефинитивно съглашението

По думите му представителите на камарата са били изгонени от договарянията в Министерството на земеделието в края на предходната седмица, по тази причина митингите им не престават.

Той уточни, че в камарата членуват 80% от производителите на мляко, 40% от производителите на зърно, 100% от производителите на ориз и на рози, 90 на 100 от овощарите и зеленчукопроизводителите, както и пчелари.

Цанев сподели, че митингите ще продължат, тъй като " няма смяна по изискванията на зелената договорка, не са разпределени съразмерно парите за обработваемите площи, които са сред 400-500 милиона декара, както и по намаляването на административните тежести в земеделието, част от главните претенции на протестиращите ".

" Противопоставят се браншовете и тези дейности се правят с присъединяване на министъра на земеделието, като се гонят представители на разнообразни организации от работните групи ", съобщи Цанев.

Той уточни, че даже да се подпише съглашение през днешния ден, то ще бъде сред трима-четирима души, само че ще липсват представители на близо 30 асоциации, за които се твърди, че са нелегитимни.

" Не може да се твърди, че това са нелигитимни асоциации, при изискване, че те съществуват от близо 20 години ", сподели той.

Въпреки съглашението: Фермери блокираха граничния пункт " Илинден – Ексохи "

Представителите на асоциации не престават да упорстват за оставката на министъра на земеделието.

" Нашите претенции са толкоз политически, колкото и на тези, които желаят министър Вътев да резервира поста си ", акцентира Цанев.

" Земеделието е бранш, напълно подвластен от природата и климата, а в същото време страната ни слага условия, които са безумни ", уточни Марин Богомилов, ръководител на Земеделска кооперация в село Поликраище.

" Ние сме под непрекъснато наблюдаване и под непрекъснат стрес дали не сме сбъркали при попълването на документите, а в последна сметка не знаем, при изискване че изпълняваме всички европейски условия, какъв ще бъде резултатът. При нас особеното е, че ден година храни, в случай че не свършим даденото софтуерно мероприятие в избран миг, в идващия ще бъде късно. Европейските наставления са едно, климатът и изискванията на полето – друго ", добави той.

" Настояваме да ни оставят да си вършим работата, а не да ни затискат с условия, които утежняват и без друго тежката работа на полето ", сподели Богомилов. Той уточни, че през 2023 година стопаните са работили на загуба поради ниските изкупни цени на зърното, за сметка на високата себестойност на продукцията поради нарастването на цените на торовете, препаратите, горивата и минималната работна заплата.

Организаторите на митинга прецизираха, че във вторник тяхното неодобрение ще се придвижи в София с тежка земеделска техника.

Движението в региона на Поликраище се реализира по обходни направления.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР