С течение на времето всеки Windows започва да работи по-бавно,

...
С течение на времето всеки Windows започва да работи по-бавно,
Коментари Харесай

Бавен Windows? Ето как може да го ускорите


С течение на времето всеки Windows стартира да работи по-бавно, само че има лесни решения за ускоряване (снимка: CC0 Public Domain)

Потребителите на Windows знаят, че с течение на времето компютрите им стават по-бавни. Компонентите остаряват, а условията на софтуера стават все по-високи и в избран миг на вашия в миналото бърз компютър може да отнеме цяла безкрайност, с цел да зареди елементарна стратегия. Ако не сте подготвени да инвестирате в нов компютър, естествено поражда въпросът по какъв начин да ускорите актуалната си настройка с Windows?

Добрата вест е, че елементарно може да ускорите компютъра си, работещ под ръководство на Windows 10 или 11. Тук ще намерите практични препоръки по какъв начин да оптимизирате вашия районен съд и да го извършите още веднъж бърз.

Премахнете ненужните стратегии

Усещате ли компютъра си покрит с непотребен програмен продукт? Вероятно не се лъжете! Новите РС-та постоянно са заредени с така наречен блоутуеър (bloatware) – това са стратегии, които не ви трябват. Може да наподобяват безобидни, само че в действителност забавят работата. На процедура значително от тях са евентуално нежелани стратегии.

Да се отървете от ненужните стратегии е тривиална задача. Просто щракнете с десния бутон върху иконата на нежеланото приложение в менюто “Старт ” и изберете “Деинсталиране ”. Като опция можете да потърсите „ Програми и функционалности ” или да щракнете с десния бутон върху менюто „ Старт ” и да го изберете от там.

Сортирайте листата с конфигурирани приложения по „ Име на производителя на вашия компютър ” (Name of your PC maker), с цел да идентифицирате бързо раздутия програмен продукт. Можете също да сортирате по „ Последни ”, с цел да намерите неотдавна конфигурирани стратегии, които може да не помните.

Освен това можете да сортирате стратегиите по „ Размер ”, с цел да се насочите към огромни, заемащи пространство приложения, които не употребявате. Когато намерите нещо, което не желаете, изберете го и щракнете върху „ Деинсталиране ”. Въпреки че този съвет може да звучи просто, това е най-лесният метод да ускорите доста вашия компютър с Windows.

Ограничете листата със започващи стратегии

Много стратегии скрито се прибавят към стартовия лист (за автоматизирано пускане в процеса на зареждане на Windows). Те започват процеси всякога, когато пускате компютъра си. Тези фонови стратегии могат да изразходват скъпа памет и процесорна мощ. И това в последна сметка ще забави Windows системата.

Добрата вест и тук е, че можете елементарно да поемете контрола върху започващите стратегии. Windows предлага вграден инструмент, наименуван Task Manager, който ви разрешава да управлявате започващи стратегии. Просто натиснете Ctrl+Shift+Esc, с цел да го отворите.

Преминете към раздела „ Стартиране ”, където ще видите лист с стратегии, конфигурирани да се извършват при пускане. Колоната „ Въздействие при пускане ” (Startup impact) ви оказва помощ да идентифицирате какъв брой ресурсоемки са приложенията. Колоната „ Състояние ” демонстрира кои стратегии са задействани сега.

Щракнете с десния бутон върху която и да е стратегия, която не е належащо да стартирате при зареждане на системата, и изберете „ Деактивиране ”. Например, в случай че рядко употребявате iTunes, няма потребност iTunesHelper да се започва автоматизирано.

Почистете твърдия диск

С течение на времето твърдият диск натрупва дигитален отпадък. Това могат да бъдат краткотрайни файлове, остатъчни уеб страници и забравени инсталационни файлове. Подобен хаос може да погълне скъпо място за предпазване и да забави системата.

За благополучие Windows е оборудван с комфортен инструмент, наименуван „ Почистване на диска ” (Disk Cleanup). Достъп до него ще получите, като напишете „ Почистване на диска ” в менюто „ Старт ”. Тази помощна стратегия сканира системата за нежелани отпадъци. След сканирането можете да ги изтриете едновременно.

Може също да откриете претъпкано кошче (Recycle Bin). Въпреки че това нормално се отразява единствено на продуктивността на съвсем цялостни дискове, въпреки всичко е добра концепция да го изпразвате постоянно.

За обичайните твърди дискове (HDD) помислете за обмисляне на постоянно дефрагментиране. Този развой усъвършенства метода, по който данните се съхраняват на вашето устройство. И може да помогне за възстановяване на скоростта на четене/запис. Можете да намерите инструмента „ Оптимизиране на устройства ” (Optimize Drives), като го потърсите в менюто „ Старт ”.

Добавете повече оперативна памет

Въпреки че актуалните версии на Windows са ефикасни във връзка с потреблението наизуст, спомагателната RAM може да форсира вашия компютър. Ако употребявате настолен районен съд, можете да надстроите неговата RAM на относително ниска цена. Големите производители на RAM като Crucial, Kingston и Corsair оферират инспекции за съгласуемост на своите уеб страници, с цел да ви оказват помощ да намерите верния вид RAM за компютъра си.

Надграждането на RAM не постоянно е алтернатива, изключително за преносими компютри като Surface Pro, където паметта е запоена. Но доста преносими компютри за игри и бизнес към момента разрешават надстройки на RAM, макар че това се следи все по-рядко.

Ако имате непретенциозен бюджет и по-стар компютър единствено с корав диск и лимитирана RAM, помислете дали да не употребявате ReadyBoost с USB флаш устройство. Тази функционалност кешира данни на USB устройството и по този начин форсира достъпа до паметта, който другояче би бил по-бавен с обичайния корав диск. Имайте поради, че ReadyBoost не е разполагаем или потребен за множеството съвременни системи със SSD.

Надградете до SSD

За в действителност трагично усъвършенстване на продуктивността, помислете за надграждане на вашето устройство за предпазване до SSD диск, който предлага доста по-бързи интервенции на четене/запис, спрямо обичайните твърди дискове (HDD). Това значи по-бързо пускане на приложения, по-бързо прекачване на файлове и по-бързо изцяло преживяване с Windows.

Надграждането на вашето вътрешно зареждащо устройство до SSD носи най-голяма изгода. Ако употребявате преносим компютър, това може да е алтернатива, само че някои модели имат запоено вместилище. Но даже външен SSD, обвързван посредством USB 3.0, може да обезпечи видимо нарастване на скоростта за приложения, изискващи интензивно предпазване.

Въпреки че надстройката на SSD съставлява по-голяма инвестиция от надстройката на RAM, подобренията в продуктивността могат да бъдат обилни и ъпгрейдът си коства парите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР