С тази нова техника могат да се втвърдят нишки от

...
С тази нова техника могат да се втвърдят нишки от
Коментари Харесай

Китайски учени разработиха технология за 3D керамично принтиране

С тази нова техника могат да се втвърдят влакна от разнородни мащаби с диаметър от 0,41 мм до 3,5 мм.

Теодора Александрова преди 16 секунди 1 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Маринов - 21:41 | 13.05.2023

Хората едвам в този момент схващат по какъв начин „ Аз не съм робот “ капчата в действителност работи

IT НовиниДаниел Маринов - 20:16 | 12.05.2023

Ново изследване допуска, че скоро ще се наложи да преначертаем картите на Земята

IT НовиниДаниел Маринов - 22:21 | 13.05.2023

Миньорите пренасочват GPU фермите си за копаене на криптовалути към ИИ поради неприятния пазар

Теодора Александроваhttps://www.kaldata.com/

Учени от Университета в Джианан (Jiangnan), Китай са измислили нова техника за 3D щемпел на керамика, оповестява South China Morning Post. Новата техника ще разреши керамиката да бъде отпечатана във въздуха, без да има никакви поддържащи структури. С този реформаторски способ керамичните елементи могат да бъдат създадени от разнообразни ъгли, с цел да се създадат невъзможни до момента форми посредством техниките за 3D щемпел.

Керамиката се употребява постоянно в региона на електрониката, машиностроенето и космонавтиката заради своята структурна целокупност. Керамичните елементи също са постоянно срещани, тъй като са устойчиви във времето, като в същото време устоят на високи температури. И въпреки всичко, заради тяхната чупливост и неотстъпчивост, имаме потребност от планиране и произвеждане на характерни керамични елементи.

Как технологията трансформира 3D принтирането на керамика

При обичайното 3D печатане на керамика постоянно са нужни спомагателни поддържащи структури, с цел да се предотврати сриването на неподдържани елементи. Това в допълнение „ скеле “ освен визира успеваемостта на печата, само че също по този начин основава проблеми, свързани с премахването на тези опори.

За да се оправят с тези проблеми, професор Лиу Рен и неговият екип от Университета в Джианан създадоха нова специфична паста за щемпел и по-добра техника на сгъстяване, която подсигурява бързото сгъстяване на материала. Освен това, 3D печатът за керамика ще стане по-ефективен, като в същото време ще отстрани нуждата от поддържащи структури.

С тази нова техника те биха могли съвсем незабавно да втвърдят влакна от разнообразни мащаби с диаметри, вариращи от 0,41 мм до 3,5 мм. Те съумяват да основат разнообразни керамични структури като конзоли и торсионни пружини.

Новата паста на професор Лиу Рен съставлява фоточувствителна керамична каша, която укрепва и се втвърдява бързо, когато е изложена на близка инфрачервена светлина.

„ Отпечатаните криви могат свободно да се уголемяват в пространството без опора. Процесът на щемпел е равномерен и непрестанен, без нужда от отопление или изстудяване “, споделя Лиу пред рецензирано списание Nature Communications, оповестено на 25 април.

Според проучването, учените съумяват да потвърдят, че близката инфрачервена светлината е в положение да реализира по-добър резултат от известната UV светлина.

Освен това, професорът и неговият екип могат да отпечатат смесена керамика, употребявайки добавки като алено желязо, зелен хром или нормализиран с итрий цирконий. Те помогнаха за уеднаквяване на температурите на синтероване на керамика, която има разнообразни свойства.

Съвременната технология за 3D щемпел се развива непрестанно. Това е адитивен развой, в който се нанасят поредни пластове от материала, тъй че да се оформи стремежи предмет. Любопитни сме да забележим какво още ще разработят учените.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР