С тържество на градския площад Мездра отбеляза 137-ата годишнина от

...
С тържество на градския площад Мездра отбеляза 137-ата годишнина от
Коментари Харесай

Мездра чества тържествено 137-ата годишнина от Съединението

С празненство на градския площад Мездра означи 137-ата годишнина от едно от най-паметните събития в новата българска история - Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Тържеството почетоха представители на Общинската администрация и съвет, претенденти за народни представители, поданици и посетители на града.
 
 Честването на празника стартира с издигане на знамената на Република България, на община Мездра и на Европейския съюз Честването на празника стартира с издигане на знамената на Република България, на община Мездра и на Европейския съюз Източник: Община Мездра
Честването на празника стартира с издигане на знамената на Република България, на община Мездра и на Европейския съюз.
 
 Честването на празника стартира с издигане на знамената на Република България, на община Мездра и на Европейския съюз Честването на празника стартира с издигане на знамената на Република България, на община Мездра и на Европейския съюз Източник: Община Мездра
" Нека бъдем признателни на тези хора, чиято дълго лелеяна фантазия преди 137 години е била България да бъде единна, сподели в словото си кметът на Мездра Иван Аспарухов. Да, това коства доста жертви, това коства доста старания. Но историята помни и други събития след тази дата, когато териториалното ни обединяване не е било самоцел. И след Съединението ние имаме елементи от България, които остават отделени от нейното витално тяло. И по-късно имаме елементи, които остават под непозната власт.
Затова териториалното обединяване е единствено апотеоз на една битка, на една фантазия. А за народи като българската обединяването е доста значимо да бъде в душите и в сърцата ни.
Защото какво от това, че през днешния ден граничим единствено с някогашни наши територии? Какво от това, че сме в един огромен съюз? Какво от това, че имаме идентична стопанска система, а, може би, напълно скоро и идентична валута?
Когато нямаме национално самочувствие. Когато нямаме това, което ни би трябвало. И в случай че за едно материално обединяване нашите предшественици са давали жертви, за нашето духовно обединяване е належащо обучение, домашно образование, би трябвало ни национална идея.
Сега пред нас има по-важна задача: да съберем тези големи частици от духовно възвисяване на нашата нация, да съберем целия й капацитет, който тлее някъде там. Сега имаме друга национална идея - българският народ още веднъж да бъде издигнат духовно, материално богат, да живее благоденстващ.
Скъпи другари, уважаеми съграждани, уважаеми претенденти за народни представители, тази задача я предаваме на вас и на тези деца, които през днешния ден са тук. Искаме още веднъж да издигнем култа към духовността - и тогава тази наша държавица ще заеме своето почтено място в Европейския съюз, ще има самочувствието, ще има претекста в сърцата на тези дребни деца да тупкат български думи, да тупка българска тирада. На добър час за една благоденстваща, обединена и просперираща България! ", съобщи инж. Аспарухов.
 
 Рецитал във връзка честване на 137 години от Съединението Рецитал във връзка честване на 137 години от Съединението Източник: Община Мездра
Поетичен рецитал по случай Деня на Съединението изнесоха Ивайла Венкова, Кристиян Панов, Виктория Миланова и Стоян Димитров от Трупата за пробен спектакъл и художествено слово при НЧ " Просвета 1925 " - гр. Мездра с началник Юли Пухалски, които рецитираха стихотворенията " Родино блага " на Георги Веселинов, " Отечество общително " на Иван Вазов, " Татковина " на П. Р. Славейков и " Родина " на Цанко Церковски.
 
Данче Петкова и Мелани Костова от Вокална група " Весели деца " при НЧ " Просвета-1925 " - с. Ребърково извършиха в акомпанимент на гъдуларя Любомир Гешковски националните песни " Невено моме ", " Славей пее ", " У градинку лобода " и " Стига ми се, момне ле, навдигай ", а Йоана Димитровска и Роза Йонкова от Клуб " Умението да приказваме пред аудитория " при СУ " Иван Вазов " с началник Николай Савов показаха поетична комбинация, която включваше " Заветът на хан Кубрат " от Станчо Лазаров и " Урок на 6 септември " от Лозан Такев.
 
 Честване на Съединението в община Мездра Честване на Съединението в община Мездра Източник: Община Мездра
За празничното въодушевление способства и Средношколският танцов състав при НЧ " Просвета 1925 " - гр. Мездра с началник Владислав Петров, който извърши танците " Копаница " и " По гроздобер ".
 
Според сведенията, които се съхраняват в Държавен списък - Враца, в Сръбско-българската война от 1885 година вземат присъединяване повече от 600 души, които са родени в 28-те обитаеми места, влизащи сега в състава на община Мездра. 15 от тях умират, а 10 са ранени. За страдание, през днешния ден, 137 години по-късно, имената на тези " заборавени " герои тънат в забвение.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР