С тържество на градския площад Мездра отбеляза 135-ата годишнина от

...
С тържество на градския площад Мездра отбеляза 135-ата годишнина от
Коментари Харесай

Мездра отбеляза тържествено 135-ата годишнина от Съединението /снимки/

С празненство на градския площад Мездра означи 135-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.Възпоменателната демонстрация почетоха голям брой поданици и посетители на града, измежду които много деца, представители на Общинската администрация и съвет.
По традиция честването на Деня на Съединението стартира с издигане на националния байрак и на знамената на Община Мездра и на Европейския съюз. За следващ път особена атмосфера сътвори почетният часовой в състав Венелин Петков и Мирослав Лилов, пременени в гвардейски униформи, които застанаха пред пилоните и отдадоха „ За почит “под командването на художника патриот Евгени Кучков.
„ 6 септември 1885 година бележи един от най-високите върхове на волята на българския дух за държавност, сподели при откриването на тържеството Светла Дамяновска, основен специалист „ Културно завещание и религиозни действия “ в Община Мездра.Естественият блян на младата българска нация е обединяването на всички българи в единна страна. Ето за какво тази дата остава в българския празничен календар като една от най-светлите в новата ни история. “
„ Днес, 135 години по-късно, България е единна като територия, само че към този момент години наред не е единна като нация, акцентира в словото си кметът на община Мездра Иван Аспарухов. Не е единна като държание на политическата класа, не е единна като блян, не е единна като визии по какъв начин да се развиваме като страна.
Кой по този начин ни раздели?
Скъпи другари, с изключение на териториално Съединение, на нас ни би трябвало национално Единение. Трябва ни Единение, тъй като какъв брой костват напъните ни - като ги съпоставим с тези на нашите прародители, сбъднали фантазията на генерации българи за съединена, единна страна - в случай че тези старания не водят до по-добър живот за хората?
Затова дано отдадем респект на всички, които извоюваха преди 135 години тази огромна победа за България като страна. И дано си дадем обет, че оттук-нататък, дружно, ще поставим старания в тяхна памет, в чест на тяхното историческо дело, да бъдем единни във вижданията си по какъв начин да създадем нашето обичано Отечество по-добро място за живот.
Честит празник! Да живее България! “
Празнична стратегия по случай Деня на Съединението изнесоха ученици на Центъра за поддръжка за личностно развиване с художествени ръководители Анета Петкова и Христина Стоянова.
Младите певчески гении Елена Митова, Йоана Лиловска и Елизабет Виталиева извършиха „ Песен за Мездра” (по текст на Иван Беловски, музика и аранжимент - Красимир Гюлмезов), „ Молитва за България” и „ Българийо, обичам те безкрайно”, а мажоретният състав направи дефиле с„ Празничен марш “.
С честването на Деня на Съединението беше сложено началото на празничната стратегия на Община Мездра, отдадена на 70-годишнината от оповестяването на Мездра за град - празник, който бе бъде отбелязанс поредност от културни и противоречиви събития през интервала 6-22 септември.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР