С тържествена заря-проверка и с парад с исторически знамена и

...
С тържествена заря-проверка и с парад с исторически знамена и
Коментари Харесай

В Благоевград отбелязват 110 години от Освобождението


С тържествена заря-проверка и с церемониал с исторически флагове и униформи довечера на площад „ Георги Измирлиев – Македончето “ в Благоевград започнаха честванията, посветни на 110 години от Освобождението на Горна Джумая (дн. Благоевград) и Пиринския край. 

" В навечерието сме на 5 октомври – дата, преплитаща в себе си всеотдайност и победа, блян и сбъдване, минало и бъдеще. 110 години свободна и самостоятелна Горна Джумая, сегашен Благоевград, 110 години откогато Пиринският край изстрадано, само че гордо застава до онази част на Майка България, освободена над три десетилетия по-рано; 5 октомври е знак на силата, на непринудеността, на непоколебимата воля на нас, българите ", сподели в словото си пред събралото се голям брой довечера кметът на Благоевград Илко Стоянов, представен от Българска телеграфна агенция. 

Той напомни, че Пиринският край получава своята независимост 34 години след Освобождението на България, само че предците ни не биват обезверени и сломени, а съумяват да доведат своята битка до дъно. 

Месец октомври участва с особена тежест в календара от празнични и почетни събития на цялата Пиринска Македония. 5 октомври е началото на това, което толкоз дълго, епохи наред, са мечтаели генерации от наши предшественици, сподели в словото си Неврокопският митрополит Серафим.

Празничната вечер стартира с церемониал на знамената. Тържественият обзор на историческите флагове и униформи на българското войнство стартира със знамето на четата на Филип Тотю от 1867 година, последвано от Самарското знаме, знамето на четата на ген. Цончев, на 14-ти пехотен Македонски полк, както и знамената на дружини на Македоно-Одринското опълчение. 

Тържествата в навечерието на годишнината от Освобождението на града продължиха с тържествена заря-проверка с присъединяване на военнослужещи от 3-то Бригадно командване – Благоевград. Пред поданици и посетители на града командирът на командването полк. Митко Балтов означи, че преди 110 години, в своя триумфален ход, елементи на славната 7-ма Рилска дивизия пресичат границите на Османската империя и способстват чаканата и по този начин жадувана независимост на Горна Джумая и Пиринска Македония. „ Храбрите български военнослужещи, предвождани от ген. Спас Георгиев, са посрещнати в двора на църквата „ Въведение на Пресвета Богородица “, като знак на единение сред силата на волята и вярата “, уточни полк. Балтов. 

Тържествената стратегия на празничния 5 октомври ще стартира в двора на храма „ Въведение Богородично “ на следващия ден от 9:00  часа. От 10:00 часа ще бъде издигнато националното знаме, след което ще бъдат положени венци и цветя на паметника на Македоно–Одринското опълчение. 

Повече от 150 участници ще се включват в историческата възстановка „ Утрото на свободата “, отдадена на Освобождението на Горна Джумая. Началото е от 11:00 часа. От 12:30 часа в зала „ 22 септември “ ще се сложи начало на научна кръгла маса „ 110 години Свобода “, а от 18:00 часа е тържествената сесия на Общинския съвет в Благоевград. Празничната стратегия ще приключи с концерт на отбор „ Пирин “ от 19:30 часа в зала „ Пейо Яворов “ в регионалния град.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР