С тържествена церемония София бе официално коронясана за Европейска столица

...
С тържествена церемония София бе официално коронясана за Европейска столица
Коментари Харесай

Обявиха София за Европейска столица на спорта за 2018 г.

С тържествена гала София бе публично коронясана за Европейска столица на спорта през 2018 година Над 400 души в препълнената Голяма зала на Европейския парламент в Брюксел избухнаха в овации в мига, в който представители на Марсилия предадоха на българската столица символичната щафета и знамето, което се развя в ръцете на кмета Йорданка Фандъкова.

До нея бяха трима от най-популярните и обичани български олимпийски първенци и медалисти, спомогнали българската столица да получи влиятелната купа: Тереза Маринова, Екатерина Дафовска и Йордан Йовчев, както и Елен Герджиков - ръководител на СОС, евродепутатът Андрей Ковачев, общински съветници и други

Преди това стотиците присъстващи изгледаха двуминутния клип, с който екипът на София 2018 презентира активността си по самодейността и осведоми за желанията си през идната година, оповестява www.sofia2018.bg.

Видеопосланието акцентира главните цели на градската администрация по отношение на спорта и отбелязва, че най-важната цел на акцията се съдържа в желанието спортът да доближи до всеки, да обхване многообразието от разнообразни възрастови и обществени групи.

"София, един от най-зелените, антични и красиви градове на континента, през 2018 година ще ръководи Европейския съюз. За нас е чест, че през същата година градът ще бъде Европейска столица на спорта под мотото „ Обичам спорта, обичам София! “, съобщи в късото си одобрение към стотиците присъстващи в залата Йорданка Фандъкова.

Междувременно бяха оповестени и новите столици на спорта. След София през 2018 година за 2019 година високото самопризнание е за Будапеща, а през 2020 за Малага (Исп). Тази вечер в Брюксел стана публично ясно, че Лисабон ще е спортна столица на континента през 2021 година, а през 2022 Хага.

Интересно е, че АCES Europe за трети следващ път прави изключение от традицията да дефинира по една европейска столица на година. След като през 2014-а София и Марсилия бяха с толкоз близки индикатори, че постановиха изключение от правилото, след това това се повтори за Будапеща и Малага, а в този момент за Лисабон и Хага.

"В последните 2-3 години екипът в България работи доста интензивно, като изключително в осведомително и в организационно отношение извърши голяма активност. С наслаждение установяваме, че в подготовката София е измежду отличниците спрямо досегашните 17 международно известни градове, заслужили това самопризнание ", съобщи Джан Франческо Лупатели, президент на ACES Europe организацията, която всяка година дефинира европейска столица, град, общественост и населено място на спорта.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР