С тържествена церемония на 13 юли ще бъде открит първият

...
С тържествена церемония на 13 юли ще бъде открит първият
Коментари Харесай

Откриват Пилон „Рожен“ на 13 юли. Кой ще замени Лили Иванова?

С тържествена гала на 13 юли ще бъде открит първият паметник на българското знаме – Пилон „ Рожен “. От 14 до 16 юли ще се организира Съборът на националното творчество и отглеждане на животни „ Рожен “ 2023, оповестиха от Фондация „ Наследство в бъдещето “.

Празничната програмата на 13 юли ще стартира в 18:00 часа с осъществявания на фолклорните ансамбли „ Родопа “ и „ Тракия “. След това Роженските поляни ще бъдат огласени от песни за България, както и от осъществявания на деца от задграничната българска диаспора. Над 400 реконструктури, актьори, артисти, музиканти и каскадьори ще се включат в спектакъла с исторически възстановки в подножието на монумента.
Тържествената гала по издигането на националния байрак на Република България на 111 метра височина и откриването на Пилон „ Рожен “ ще е в 21:00 часа.
След това присъстващите ще извият огромно хоро. Празникът ще продължи с още изненади от уредниците и ще приключи с огнено шоу-заря.

Към сегашния миг подготвителните действия на терен са завършили, приготвя се височинният монтаж на внушителното оборудване и рекултивиране на прилежащата зона, оповестиха още от Фондацията.

 Програма на събора в Рожен

Инициативата за извисяване на националния байрак на Роженските поляни е на фондация „ Наследство в бъдещето “. Монументът е отдаден на 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. Височината на пилона от 111 метра символизира площта на България от 111 хиляди кв. километра. В основата ще има карта на България с гравирани послания от 28-те административни области на страната. Ще има и капсула на времето с послания към бъдещите генерации.

На 19 юни от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) оповестиха, че поземленият парцел, където се строи 111-метровият Пилон „ Рожен “ не попада в рамките на предпазени територии по смисъла на Закона за предпазените територии. Проверката беше направена от специалисти на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Смолян по сигнал на „ Сдружение за дива природа Балкани “. Защитена околност „ Рожен “ отстои на към 0,9 км по права линия на изток от обекта, както и не попада в рамките на предпазени зони по смисъла на Закона за биологичното многообразие. Най-близко разположената предпазена зона BG0001030 „ Родопи Западни ”, отстои на към 4,58 километра, се показва в мнението на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Смолян.

Проектът се осъществя, посредством Национална дарителска акция „ България заслужава! “, под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР