С тържествена света литургия в храма светиня Св. 40 мъченици

...
С тържествена света литургия в храма светиня Св. 40 мъченици
Коментари Харесай

Вицепрезидентът: Повече от всякога българските държавници трябва да сме достойни за делото на независимостта

С тържествена света литургия в храма реликва " Св. 40 мъченици " във Велико Търново стартира отбелязването на 109-ата годишнина от оповестяването Независимостта на България.

В страропрестолния град с боен обред на крепостта " Царевец " беше издигнато националното знаме на Република България.

Реч пред събралото се голям брой изнесе вицепрезидентът Илияна Йотова.

" Огромна чест и неспокойствие е за всеки български общественик да приказва пред българите на този празник. Независимостта е един от редките извори на самочувствие за българите. 22 септември е предизвикателство пред актуалните български политици. Днес българската страна е изправена пред значими решения, жителите желаят страната да е мощна, а институциите да работят за тях. Днес повече от всеки път българските държавници би трябвало да сме почтени за делото на независимостта. Да не забравяме, че независимостта е дело за българския народ и дело на българския народ ", съобщи вицепрезидентът, представена от БНР.
Тя прочете и част от манифеста, с който е оповестена независимостта на България.

„ Политически акт на съединените българи. Независимостта е първата стъпка на одобряване на страната като независима страна. Да живее свободна и самостоятелна България, да живее българският народ! - по този начин приключва манифестът, с който е оповестена Независимостта на България на 22 септември 1908 година. С тези думи стартира актуалната история на българската самостоятелна страна ".

На честването участва и заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя сподели в словото си, че родината се обича не тъй като е велика, а тъй като е своя. Нека да я обичаме същински и да ѝ служим правилно, прикани Караянчева:

„ Българската самостоятелност не е нечие снизхождение, тя не е подарък от непознати сили, тя не е извоювана със султански ферман - тя е извоювана, с помощта на симбиозата сред народа като суверен и неговите управници. И в този момент, когато заставаме пред вас, ние политиците би трябвало да бъдем извънредно виновни, да мислим, да бъдем дружно, тъй като единствено дружно можем да бъдем мощни.

" На този ден Търново усъмва с чувство за съдбовно събитие преди 109 години. Обяваването на Независимостта приключва цикъл от значими политически актове. На тази сакрална дата България скъсва с последните позорни белези на зависимостта й. Независимостта показва смелостта и достолепието на българските държавници, подкрепяни от цялата българска общност. Този акт демонстрира какъв брой дребни и незначителни са политическите разногласия. Честит празник, българи! ", разгласи кметът на Велико Търново Даниел Панов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР