С тържествен военен ритуал в Ямбол отбелязаха 146 г. от

...
С тържествен военен ритуал в Ямбол отбелязаха 146 г. от
Коментари Харесай

С тържествен военен ритуал в Ямбол отбелязаха 146 г. от Освобождението на България

С церемониален боен обред в Ямбол означиха 146 година от Освобождението на България. Честванията по случай националния празник 3 март започнаха с гала по издигане на националното знаме на централния площад и продължиха с шествие до Паметника на починалите за свободата до Военния клуб. 

Почетния строй на представителните военни роти на площада одобри началникът на Ямболския гарнизон и пълководец на авиобазата „ Безмер “ полк. Милен Димитров. Благодарствен молебен за извоювалите българската независимост отслужиха енорийските свещеници отец Стоян и отец Жельо.

„ Днес е извънредно значимо да си напомним какъв брой мъчно се извоюва една независимост, само че и какъв брой мъчно се отстоява тя. Днес е ден на горделивост и на наслада, ден на поклонение, само че и ден на размисъл – кой е бил до нас и ни е помагал и се е жертвал за нашата независимост, и кой е бил срещу да бъдем свободни “, сподели в словото си кметът на Ямбол Валентин Ревански.

„ Живеем в комплицирани времена и през днешния ден повече от всеки път България има потребност от мъдри държавници, които да мислят, да приказват и да работят за мир, а не за противоположното. Вечна памет на героите, дали живота си за свободата на Родината ни. Честит народен празник на България и 146-а годишнина от Освобождението ни от османско иго “, обърна се към присъстващите на площада кметът на Ямбол.

В шествие под съпровода на градския духов оркестър стотици жители, представители на локалната и на държавната власт и военнослужещи се насочиха към Паметника на починалите за свободата. Там беше отслужена заупокойна молитва, а паметта на героите бе почетена с рухване на колене и поднасяне на венци и цветя.

Започна и туристическият поход „ По стъпките на Освобождението “. Маршрутът му е от паметника на Иван Параскевов, основателят за основаване на Браилското знаме - прототип на националния ни трикольор, Средновековната цитадела „ Дъбилин “, Брънековата къща, паметната плоча на Стелияна Параскевова и хълма Боровец, където на 55-метров стълб е издигнато българското знаме.

По случай Трети март знакови здания и монументи в града нощес бяха осветени в цветовете на националния трикольор. Ден на отворени порти през днешния ден е разгласен в Музея на бойната популярност и в културно-информационния център " Безистен " в Ямбол.

Булфото

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР