С тържествен митинг-заря във Враца беше отбелязана 142-ата годишнина от

...
С тържествен митинг-заря във Враца беше отбелязана 142-ата годишнина от
Коментари Харесай

Радев от площада във Враца: Няма българска зла участ, има българска воля и дързост и Ботев ги въплъщава

С церемониален митинг-заря във Враца беше маркирана 142-ата годишнина от героичната крах на поета бунтовник Христо Ботев и неговата чета. В митинга взе участие и  президентът Румен Радев. В словото си той съобщи, че не патронът, а безразличието, страхът и малодушието убиха поета. 
Още ли " свестните у нас, смятат за луди "? Още ли " глупецът вредом всеки уважава "? Още ли народът го " смучат наши и непознати посетители "? Още ли българи в " чужбина тежка " се скитат " клети, немили-недраги "? Отговорите ги знаем. Но аз имам вяра, че няма българска зла орис, че няма българска съдба. А има българска воля, българска смелост, български гений. Ботев е тяхното олицетворение, а всеки един от нас, днешните българи, носим част от тях в себе си. 
Хиляди поданици и посетители на Враца извършиха площада, с цел да станат част от военния обред, с който отдаваме респект на Ботев и починалите за свободата на България. В града бяха още политици, духовници, общественици. До Радев застанаха кмета на Враца Калин Каменов, водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и водачът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.   
Днес с обичайното всенародно поклонение на връх Околчица във Врачанския Балкан ще бъде маркиран Денят на Ботев и починалите за свободата и независимостта на България. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР